Monika Vengrínová Rôzne

Život sa v Tatrách nezastavil: Horské chaty sú prístupné, lanovky v prevádzke a cyklotrasy priechodné

Desať rokov od obrovskej kalamity dostali Vysoké Tatry ďalší úder. Silné dažde a pustošivý vietor spôsobili vyvrátenie a polámanie státisícov stromov. Kalamita našťastie nezasiahla cestovný ruch. Tatry sú na turistov a dovolenkárov pripravené.

Ilustračný obrázok k článku Život sa v Tatrách nezastavil: Horské chaty sú prístupné, lanovky v prevádzke a cyklotrasy priechodné
Zdroj: TASR

Najviac stromov víchrica vyvrátila a polámala v okolí Vyšných Hágov a pod Štrbským Plesom. Pozemné komunikácie v týchto lokalitách sú napriek kalamite už prejazdné a žiadne z ubytovacích zariadení nebolo poškodené, aby muselo dôjsť k jeho dočasnému uzatvoreniu. Zamestnanci cestovného ruchu robia všetko preto, aby sa klienti v Tatrách počas pobytu cítili príjemne a neboli obmedzovaní okolnosťami.

Návštevníci Tatier nie sú nijako ohrození

„To čo sa stalo je smutné, ale čas sa v Tatrách nezastavil. Všetko funguje v zabehnutom režime a návštevníci Tatier nie sú nijako ohrození. Samosprávy a podnikatelia robia denne maximum pre klienta a aktuálny stav významnejšie neovplyvňuje cestovný ruch vo Vysokých Tatrách“, zdôraznil Ján Mokoš, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

Návštevníci Tatier môžu využívať najväčšie atrakcie regiónu, či už lanovky, aquapark, cyklistické trasy, ale aj turistické chodníky a horské chaty. Lanovky na Skalnaté pleso, Lomnický štít aj na Hrebienok boli pre klientov sprístupnené už od uplynulej soboty. Lanovka na Solisko na Štrbskom Plese má momentálne technickú údržbu. Turisti sa dostanú napriek kalamite aj na všetky horské chaty. A tak výlety na Rainerovu, Zámkovského chatu či na Popradské pleso sú bez obmedzení. V Tatranských osadách je situácie tiež bezproblémová.

Do otvorenia letnej sezóny budú všetky chodníky prístupné

Vyššie položené turistické chodníky sú nateraz čiastočne zavalené drevom. Nepredstavuje to však viac ako 15% turistických chodníkov v Tatrách. Oficiálne otvorenie letnej turistickej sezóny spojené so sprístupnením vysokohorských chodníkov je už tradične naplánované na 15.júna, dovtedy budú prístupné aj momentálne zasypané chodníky, na ktorých sa intenzívne pracuje.

Aktívni návštevníci Tatier môžu naplno využívať aj obľúbenú kondičnú dráhu okolo Štrbského plesa, ktorá nebola kalamitou poškodená. Počasie už praje aj cyklistom. Tí sa môžu tešiť na 220 km tatranských cyklotrás, na sprístupnení ďalších 80 kilometrov cyklotrás sa veľmi intenzívne pracuje.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM