Lucia Lauková Rôzne

Zlá správa pre alergikov: Kvitnúca palina s ambróziou potrápi počas celého leta

Alergici musia v najbližších dňoch rátať už aj s peľom paliny a ambrózie. Peľ týchto dvoch druhov spolu s peľom tráv tak znamená najväčšie riziko pre alergikov počas najbližších mesiacov.

Ilustračný obrázok k článku Zlá správa pre alergikov: Kvitnúca palina s ambróziou potrápi počas celého leta
Zdroj: Dnes24.sk

Aj napriek ochladeniu a zrážkam na veľkej časti krajiny dominoval uplynulý týždeň vo vzduchu na celom Slovensku peľ pŕhľavovitých tráv. Vyskytoval sa však aj slabo alergizujúci peľ pŕhľavy, uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Najvyššie koncentrácie peľu

Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu v ovzduší boli namerané v Banskej Bystrici – 286 peľových zŕn a v Košiciach – 258 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu. V Banskej Bystrici i v Košiciach mal po tieto dni najväčší podiel peľ pŕhľavovitých rastlín a peľ tráv z čeľade lipnicovitých. V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ štiavu, skorocelu, mrlíkov, mrkvovitých rastlín, lipy a astrovitých rastlín. Výrazne sa zvýšili denné koncentrácie spór húb (plesní) – najmä rodov Cladospórium a Alternária.

Zlá správa pre alergikov

„V týchto aj najbližších dňoch ostane druhové zloženie peľového spektra viac–menej nezmenené. Trávy z čeľade lipnicovité naďalej ostávajú najvýznamnejším alergénom, treba počítať s nárastom peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy. Zlou správou pre alergikov ale je, že začína kvitnúť palina, ktorej silne alergizujúci peľ sa bude vyskytovať v ovzduší spolu s peľom ambrózie počas celého letného obdobia. Peľ týchto dvoch druhov spolu s peľom tráv tak znamená najväčšie riziko pre alergikov počas najbližších mesiacov,“ uviedla na margo aktuálnej celoslovenskej peľovej situácie Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

Veterné počasie situáciu zhoršuje

Podľa nej do čeľade lipnicovitých patria všetky trávy a z nich odvodené obilniny. „Kvety sú trojpočetné, súkvetím je klas a plodom je zrno,“ pripomína. Patria tam teda aj ovos, raž, pšenica, jačmeň či kukurica.

Veterné počasie dostáva do ovzdušia väčšie množstvo ich peľu, pričom najvyššie koncentrácie zachytávajú monitorovacie stanice, v ktorých okolí sa vyskytujú aj nepokosené alebo nepravidelne kosené kvitnúce trávne porasty.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM