Jakub Forgács Rôzne

Zlá správa pre milovníkov domácich špecialít: Farmárske trhy v Poprade končia

Možnosť nakúpiť si čerstvé ovocie, zeleninu, či mäso priamo od pestovateľov a výrobcov na farmárskych trhoch ocenili viacerí Popradčania. Napriek tomu sa ich už tento rok nedočkajú. V našom meste totiž končia.

Ilustračný obrázok k článku Zlá správa pre milovníkov domácich špecialít: Farmárske trhy v Poprade končia
Foto: Dominika Handzušová

Farmárske trhy v Poprade fungovali od apríla každý pondelok od 8:00 do 18:00. Obchodníci na nich ponúkali tradičné a čerstvé pochúťky, medzi ktorými nechýbali čerstvé výrobky od pekára, sezónna zelenina a ovocie, mäsové výrobky, údeniny, klobásy, alebo mliečne výrobky a mnoho iného. Teraz sa však rušia. „Od 1. októbra sa farmárske trhy končia v celom stredoslovenskom okruhu,“ povedal Vladimír Novotný, konateľ spoločnosti Farmárske trhy.

Našli si iný odbyt

Dôvodom zrušenia podľa jeho slov bolo, že na trhoch bolo málo predajcov. „Od 1. augusta začal platiť zákon, ktorý zakazoval predaj všetkého na trhoviskách, okrem zeleniny a balenej zmrzliny, dokonca aj kvety. To bola taká panika na Slovensku,“ povedal Novotný, ktorý dodal, že zákon platil iba týždeň. Reakcia však podľa neho bola blesková.

„Ľudia, ktorí však predávali na trhoviskách a hlavne na našich farmárskych trhoch, bleskovo reagovali. Oni mali zamestnaných ľudí, mali nastavenú výrobu, preto si našli iný odbyt ako farmárske trhy,“ pokračoval konateľ. Ako doplnil, išli predávať pred obchodné domy a niektorí dokonca rýchlo predali pojazdné predajne.

Predajcovia chcú späť na trhy

„Potom, keď sa ten zákon zrušil, oni už mali svoje odbytiská predplatené do konca roka, a to nemohli len tak zrušiť. Na farmárske trhy sa teda nevrátili a to postihlo aj nás. Ten sortiment nebol taký, ako by sme požadovali. Pekári a mäsiari nám tam prestali chodiť a bol to problém,“ uviedol Novotný.

Ako spomenul, už majú dohodu s obchodníkmi, ktorí ku nim chodili a chcú chodiť predávať, že od roku 2015 budú pokračovať. „Predajcovia síce majú do konca roka zaplatené nájmy, ale im je tiež lepšie predávať na farmárskych trhoch, ako niekde pred obchoďákom,“ povedal konateľ a ako dodal, znova by mohli začať podľa počasia, asi niekedy v polovici apríla.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM