Peter Handzuš Rôzne

Zlatá paralympionička v Poprade: Michaela Balcová v ZŠ na Ulici mládeže

Na Slovensku nie je veľa škôl, ktoré sa môžu pochváliť tým, že ich absolvent či absolventka získali na olympijských hrách alebo paralympiáde medailu.

Ilustračný obrázok k článku Zlatá paralympionička v Poprade: Michaela Balcová v ZŠ na Ulici mládeže
Foto: SŠDT Poprad

Spojená škola na Ulici Dominika Tatarku v Poprade, presnejšie jedna jej časť – Základná škola na Ulici mládeže takúto úspešnú bývalú žiačku má. Je to Michaela Balcová, ktorá si na paralympiáde v Riu de Janiero vybojovala zlatú medailu v párovej súťaži v boccii.

Miška, ktorá v súčasnosti už žije v Bratislave, rada prijala pozvanie a do svojej bývalej školy prišla na stretnutie so žiakmi prvého i druhého stupňa. Chcela povzbudiť predovšetkým integrovaných žiakov s telesným postihnutím, aby športovali aj napriek svojmu handicapu.

Zlatá paralympionička v Poprade: Michaela Balcová v ZŠ na Ulici mládeže
33
Galéria
Foto: SŠDT Poprad

Na besede hovorila o svojich športových začiatkoch. Najskôr, kým bývala v Poprade, sa venovala plávaniu, po presťahovaní do nášho hlavného mesta „presedlala“ na bocciu. Keďže ide o netradičný šport, Miška deťom vysvetlila jeho pravidlá a zástupcovia tried si dokonca aj vyskúšali, ako sa hrá. A nielen to. Žiaci dostali drobné darčeky – DVD, kalendáre, šatky, tričká…Tí ktorí mali záujem, mohli si v ruke poťažkať paralympijskú medailu. Je zaujímavá tým, že hrká, keďže bola určená aj pre nevidiacich športovcov.

Úspešná športovkyňa spomínala nielen na Rio, ale aj na roky prežité v popradskej škole. Napríklad aj na muzikál Soľ nad zlato, v ktorom sa predstavili integrovaní telesne postihnutí žiaci školy. Pri prehliadke budovy sa Miška presvedčila, ako funguje pre handicapované deti nielen rehabilitačné stredisko, ale aj bezbariérovosť v praxi. Samozrejme, chýbať nemohli ani spoločné fotografie a autogramiáda.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM