Monika Vengrínová Krimi

Zlodeji v Tatrách potiahli lyže za 1 500 €: Majiteľa prekabátili tak, že sa až hanbí!

Krádeže v lyžiarskych strediskách nie sú ničím výnimočným. Kradne sa na svahoch, v hoteloch i v požičovniach lyží. Zlodejmi sú veľmi často turisti zo zahraničia. Aj v prípade odcudzenia značkových lyží z jednej z lomnických požičovní zaúradovali Ukrajinci. Šikovnou ľsťou prekabátili jej majiteľa.

Ilustračný obrázok k článku Zlodeji v Tatrách potiahli lyže za 1 500 €: Majiteľa prekabátili tak, že sa až hanbí!
Foto: Monika Vengrínová

„Prišli traja a chceli si požičať dva lyžiarske komplety. Po tom, ako mi dali ukrajinský cestovný pas, som si pozrel víza. Všetko bolo v poriadku, aj pán sa podobal na fotku v pase. Rozhodli sa zobrať jedny lyže pre ženu, v tomto prípade išlo o bežné lyže, druhé mali byť lepšie, lebo muž vraj výborne lyžuje,“ popisuje situáciu majiteľ požičovne v jednom z hotelov v Tatranskej Lomnici Vladimír Fuksa.

Kým však vyberal lyže, skupinka Ukrajincov vymenila pas za občiansky preukaz, ktorý vyzerá takmer identicky ako ich pasy. To si však Fuksa všimol až neskôr, preto im lyže vydal, vypýtal si adresu hotela, v ktorom mali byť ubytovaní a spokojne sa rozlúčili. Vtedy majiteľ požičovne ešte netušil, že sa lúči i so svojimi lyžami.

Drzosť zlodejov nepozná hraníc. Do požičovne sa vrátili

„Boli asi tri hodiny, keď sa vrátili s tým, že jedny lyže vracajú, čo sa mi zdalo dosť dôveryhodné, ale tie lepšie si chceli ešte nechať. Mali tiež záujem o ďalšie, pre kamaráta, ktorý ich len chcel vyskúšať. Tu mi už mohla zablikať kontrolka, keďže vleky fungujú len do štvrtej, ale povedal som si, že predsa ešte stihnú dve jazdy, tak som im lyže dal. Išlo o freestylové značkové a drahé lyže, vlastne najlepšie, aké som mal,“ premýšľa s ľútosťou v hlase Fuksa.

Ukrajinci tak mali na ich vrátenie hodinu. Do pol piatej sa však neukázali a po majiteľovom telefonáte do hotela, ktorý uviedli ako „svoj“ a zápornej odpovedi na otázku, či tam skutočne bývajú, už vedel, že je zle. Na jeho veľké prekvapenie sa však žena zo skupiny ráno do požičovne vrátila a chcela si požičať ďalšie lyže. S drzosťou tiež naďalej tvrdila, že v danom hoteli bývajú.

„Rozmýšľal som, čo urobiť, a aj napriek tomu, že som mal plnú požičovňu zákazníkov, rozhodol som sa ísť s ňou na recepciu toho hotela po pas. Riskoval som, že mi zmizne ďalších dvadsať lyží, kým sa vrátim, ale i tak som ju vzal pod pazuchu, do druhej ruky lyže, ktoré si chcela požičať a viedol som ju do hotela. Tam mi ukázala svojho údajného syna a kým sa za ním rozbehla, ja som si na recepcii overil, či je u nich ubytovaná. Samozrejme nebola. Vybehol som za ňou von, ale už bola preč. Spustil som ju z očí len na dvadsať sekúnd. Chvalabohu, že som v ruke držal tie lyže, lebo by odišla aj s nimi,“ pokračuje v rozprávaní majiteľ.

Vypátrať zlodejov sa zrejme nepodarí, občiansky je kradnutý

Žena i jej dvaja „parťáci“ mohli mať podľa Fuksových slov maximálne do tridsať rokov a zrejme veľké skúsenosti s podobnou trestnou činnosťou, keďže išlo o výborne zohranú skupinku, ktorá vraj bola veľmi presvedčivá a presne vedela, za čím ide. Zrejme tiež neostali len pri jednej požičovni, pretože v rovnakom čase došlo k ďalším krádežiam aj inde, dokonca i v izbách v hoteli.

Okradnutý podnikateľ, samozrejme, krádež okamžite nahlásil: „Klobúk dole pred políciou, vidno zlepšenie v tejto oblasti. Hneď po mojom telefonáte ma prišli vypočuť, nafotili si aj lyže, ktoré boli takmer identické s jedným párom z tých, ktoré mi zmizli. Na rovinu mi však povedali, že bude prakticky nemožné páchateľov vypátrať, pretože občiansky, ktorý mi tu nechali po výmene za pas, bol ukradnutý kdesi na Ukrajine“.

Škoda, ktorú majiteľovi lyžiarskej požičovne mladí cudzinci spôsobili predstavuje sumu 1500 eur. Svoje lyže už zrejme nikdy neuvidí. Ako však sám povedal, nešlo o prvú krádež, ktorá sa uňho stala. A zlodeji neobchádzajú ani ďalšie prevádzky. Fuksa je však zrejme jediný, ktorý hlási zmiznutia polícii: „Kolegovi tento rok ukradli osem párov lyží a vôbec nič s tým nerobí. Podľa mňa je to chyba, lebo ak to nikto nebude riešiť, zlodeji budú chodiť stále. Keby sa však podarilo aspoň dvoch, troch chytiť a potrestať, tak si myslím, že by to malo efekt, boli by výstrahou,“ premýšľa Vladimír Fuksa.

Možnosť, ako krádežiam predísť, neexistuje

Ako inak krádeži predísť v budúcnosti, však nevie ani on sám. Jediným riešením by tak bola záloha vo výške lyží, tú však nikto nedá, nakoľko všetky lyže majú hodnotu stoviek eur. Ochranou pred podobnými prípadmi tak majiteľom požičovní ostáva len občiansky preukaz, či pas, čo by sa však robiť nemalo. V niektorých prípadoch, najmä čo sa Litovčanov a Ukrajincov, ktorí k nám často prichádzajú práve za účelom kradnúť, týka, pomáha aj finančná záloha. A samozrejme, dôkladnejšia previerka osôb, ktoré si lyže požičiavajú.

Majiteľ požičovne však napriek nepríjemným skúsenostiam ľuďom aj naďalej verí. „Snažím sa dôverovať, nemôžem predsa každého upodozrievať. Niekedy sa to ani nedá. Raz ma okradli takí, u ktorých by ma to ani nenapadlo. Išlo o celú rodinu, od detí až po babku. Už tri roky mi však nič nezmizlo. Tešil som sa z toho, až doteraz. Požičovňu vediem sedem rokov a mám dosť skúseností. Teraz ma však dobehli ako malého chlapca. To je na tom najsmutnejšie, lebo za toľko rokov som si už skutočne prešiel kadečím, a aj napriek tomu mi prešli cez rozum,“ uzatvára sklamane Fuksa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM