Martin Sýkora Samospráva

Zmena a doplnok územného plánu neprešla: Mesiace príprav a práce sú v ...

Jeden z najdôležitejších dokumentov z pohľadu rozvoja podtatranskej metropoly, a to Zmenu a doplnok 2016 Územného plánu mesta (ÚPN) Poprad, neschválili dnes poslanci na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Zmena a doplnok územného plánu neprešla: Mesiace príprav a práce sú v ...
Foto: Peter Handzuš

Zmena ÚP neprešla

Proti jeho schváleniu bolo i viacero občanov mesta. „Územný plán je jeden z povinných plánovacích dokumentov, ktoré musí mať každé mesto. Terajší plán bol schválený v roku 1998. V roku 2003 a 2004 boli veľké zmeny, potom boli robené len čiastkové zmeny územného plánu,“ uviedol viceprimátor mesta Poprad Pavol Gašper. Podľa jeho ďalších slov zmena ÚPN vyústila do akútnej potreby rozvoja mesta i riešenia dopravy.

„Práve potreba riešiť zmienené oblasti vyústila k vypracovaniu zmeny a doplnku územného plánu,“ vysvetlil Gašper.

Primátor Popradu Jozef Švagerko uviedol, že zmena a doplnok ÚPN zásadným spôsobom vytvára predpoklady na zastavenie stagnácie a naopak naštartovanie rozvoja mesta, a to riešením kolabujúcej dopravy, rozšírením možností jeho ďalšieho rozvoja, spresnením regulácie umiestňovania stavieb. „Je to rozsiahly dokument, nemal by sa riešiť po častiach. Neschválením dokumentu by sme sa vrátili na začiatok,“ povedal primátor.

MsZ február 2017
15
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Pripomienky občanov

Mestské zastupiteľstvo v Poprade schválilo začatie preskúmania ÚPN v marci 2015. Do preskúmania mesto zapojilo aj verejnosť, ktorú požiadalo o nahlásenie podnetov a problémov vyžadujúcich si riešenie. Verejnosť do procesu preskúmania ÚPN prispela takmer 300 podnetmi na riešenie. V decembri toho istého roku následne mestské zastupiteľstvo poverilo prednostu zabezpečením obstarania zmeny a doplnku územného plánu. Svoje pripomienky mohla verejnosť podať do 1. júla 2016. Ako priblížil Švagerko, došlé pripomienky boli posúdené, v prípade že sa neakceptovali, boli občania o tejto skutočnosti oboznámení a boli opätovne prerokované.

„Pri niektorých sa našli na týchto rokovaniach kompromisné riešenia, ktoré boli napokon do zmien a doplnkov zapracované,“ uviedol spracovateľ zmeny a doplnku ÚPN Martin Baloga.

Možnosť vystúpiť s pripomienkami využili počas dnešného zasadnutia mestského zastupiteľstva aj občania. Obyvateľka lokality Walltech v mestskej časti Spišská Sobota Denisa Vozáková uviedla, že pripomienky občanov tohto územia mesta boli akceptované len v jednom bode. „Časť Walltech mala byť riešená ako samostatná zóna. Žiadali sme o vyčlenenie územia na park či vybudovanie detského ihriska. Pýtame sa, kedy bude k zóne vybudovaná prístupová cesta,“ povedala Vozáková.

Foto: Peter Handzuš

Riešil sa aj problém so Schüle

Viceprimátor uviedol, že samospráva bude pokračovať v ďalšom sledovaní spoločnosti Schüle, s. r. o., s ktorou mali problém najmä obyvatelia mestskej časti Veľká. Miestni obyvatelia sa sťažovali na znečistené ovzdušie a zvýšený hluk z priemyselnej zóny, v ktorej má sídlo spoločnosť.

„Občania si zaslúžia, aby bol konečne tento problém riešený,“ povedal Ján Vaľko z občianskeho združenia Popradčania pre zdravé životné prostredie. Gašper doplnil, že v Poprade sa bude inštalovať monitorovacia stanica. „Po dohode obidvoch strán terajší stav zachováme a budeme ho i naďalej sledovať,“ doplnil viceprimátor.

Poslanec Adrián Kromka so schválením zmeny a doplnku ÚPN nesúhlasil. „Túto problematiku ste vôbec nezvládli. Bol som kritikom tohto materiálu, povedal som, že tento zámer nepodporím. Som poslancom mesta, zastupujem ľudí, preto tento návrh nepodporím,“ uviedol. Rovnako poukázal aj na to, že samospráva uvádzala, že s občanmi mesta komunikovala, ale na druhej strane nereagovala na ich petície a pripomienky. „Čo sa týka problematiky so spoločnosťou Schüle, tak ste obyvateľom sľúbili, že túto problematiku budete riešiť, keď sa bude riešiť úprava územného plánu, ale zas ste to len odložili,“ dodal Kromka.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM