Peter Handzuš Rôzne

ZMOS oceňuje nepodpísanie zákona o miestnych daniach

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) víta dnešné rozhodnutie prezidenta SR Ivana Gašparoviča vrátiť Národnej rade (NR) SR zákon o miestnych daniach a poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

„Sme radi, že pán prezident akceptoval naše návrhy, stotožnil sa s našimi argumentmi a nepodpísal novelu zákona o miestnych daniach,“ konštatoval výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Podľa jeho slov nepodpísanie zákona hlavou štátu bol rozvážny krok, ktorý v tomto čase nepripúšťa daňové postupy na úkor obyvateľov miest a obcí. „Očakávam, že rovnako rozvážne sa zachovajú aj poslanci NR SR, prehodnotia svoje postoje a neprijmú novelu, ktorá je z pohľadu samospráv zmenou k horšiemu,“ zdôraznil.

„Sme presvedčení, že schválená novela zásadným spôsobom obmedzí samosprávne princípy vyplývajúce z Európskej charty miestnej samosprávy, ku ktorej SR bez výhrad pristúpila a v ktorej je zakotvené právo územnej samosprávy mať v rámci hospodárskej politiky štátu primerané vlastné finančné zdroje, s ktorými môže voľne disponovať v rámci svojich právomocí. Okrem toho zásadným spôsobom prišlo k zmene dohodnutých podmienok financovania miest a obcí vyplývajúcich z princípov fiškálnej decentralizácie,“ informoval podpredseda ZMOS Vladimír Bajan.

Prezident ako jeden z dôvodov nepodpísania zákona uviedol, že vzhľadom na ustanovenie dňa účinnosti schváleného zákona na 1. januára 2012, nie je dostatočná nielen tzv. legisvakančná lehota, ale ani lehota na vypracovanie, schválenie a vyhlásenie nariadenia, ktoré by malo nadobudnúť účinnosť.

V schválenej novele zákona sa prezidentovi SR zároveň nepozdáva, že v dôsledku doplnenia definície jednotlivej časti obce o „najmenej 5 % daňovníkov dane z nehnuteľností“ sa vlastne zavádzajú rovnaké sadzby daní pri zdaňovaní nehnuteľností rovnakej veľkosti, ktorých trhová hodnota je však rôzna a môže byť výrazne nižšia napríklad z dôvodu nedostatočnej infraštruktúry. „Preto s takýmto doplnením definície jednotlivej časti obce nemôžem súhlasiť,“ zdôvodnila svoje veto hlava štátu.

TASR informoval hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM