Marián Handzuš Rôzne

ZMOS sa bude v Tatrách venovať integrovanému manažmentu vôd

Dvojdňové školenie, ktoré sa v utorok (26.10.) začne v Tatrách, je posledné z radov školení koordinátorov vzdelávacieho programu Integrovaný manažment vodných zdrojov.

Ide o školenie v rámci projektu Príprava a aplikácia systému integrovaného manažmentu vodných zdrojov a modelových riešení na území obcí a ich povodí. Sprostredkovala ho Nadácia Ekopolis v rámci Blokového grantu environmentálnych mimovládnych organizácií.
Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák informoval, že po skončení školenia, ktoré realizuje práve ZMOS, bude udelený certifikát 58 úspešným absolventom. „Mestá a obce do projektu nominovali svojich zástupcov, ktorí sa profesionálne venujú problematike životného prostredia, trvalo udržateľného rozvoja a integrovanému manažmentu. Tí mali v priebehu 18 mesiacov možnosť získavať informácie, ktoré v teréne konfrontovali s reálnymi príkladmi vybraných samospráv,“ doplnil Kaliňák.
Ešte pred odovzdaním certifikátov sa budú účastníci školenia venovať Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodní a zúčastnia sa tiež exkurzie do Vodného lesa v Tatranskej Lomnici. ZMOS očakáva, že výsledky tohto projektu sa premietnu do systematickej práce miest a obcí vo vzťahu k integrovanému manažmentu vôd.
Podľa združenia je potrebné túto oblasť vnímať v širších súvislostiach, ktoré odrážajú nielen podmienky počasia, ale aj rôzne aktivity vo vzťahu k prírode. „Veľká väčšina povodí má regionálny charakter, pretože zasahujú väčšie územie ako len kataster jednej obce. Preto je komplexný prístup k tejto problematike dôležitým nástrojom efektívneho manažmentu vodných zdrojov,“ zdôvodnil Kaliňák.
Projekt je financovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho spoločenstva, Nórskeho finančného mechanizmu, štátneho rozpočtu SR a zo zdrojov ZMOS. Podľa Kaliňáka je jeho hlavným cieľom praktické etablovanie tretieho stupňa vodného plánovania na území obcí a uplatnenie integrovaného manažmentu vodných zdrojov v praxi prostredníctvom zostavovania plánov pre obce a skupiny obcí.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM