Peter Handzuš Krimi

Zo Zadného Ľadového štítu vypadol horolezec. Záchranári ho stále nenašli

V sobotu večer požiadal slovenský horolezec o pomoc horských záchranárov. Počas zostupu v hornej štvrtine Zadného Ľadového štítu smerom do Ľadovej doliny mu spadol spolulezec a stratil s ním akýkoľvek kontakt.

Ilustračný obrázok k článku Zo Zadného Ľadového štítu vypadol horolezec. Záchranári ho stále nenašli
Zdroj: Dnes24.sk

Skupina horských záchranárov okamžite odišla na pomoc obom horolezcom. V Tatrách momentálne vládnu veľmi nepriaznivé podmienky, celú noc pršalo a vo vyšších polohách snežilo. Na veľmi premočený terén napadla vrstva mokrého snehu.

Prvá skupina záchranárov bola v noci nútená sa vrátiť, lebo boli ohrozovaní splazmi a malými lavínami z mokrého snehu, ktorý nedržal na mokrom podklade. Tesne nad ránom bola nasadená druhá skupina záchranárov, ktorej sa podarilo dostať k žiadateľovi o pomoc.

Na pomoc priletel poľský vrtulník

Zo severnej strany Tatier sa začala oblačnosť pretrhávať, preto záchranári požiadali o súčinnosť vrtuľník záchranárov z poľského TOPR-u. Počas prvého letu vrtuľník zobral pomocou palubného navijáka horolezca, ktorého odviezol do nemocnice v Zakopanom s podozrením na podchladenie. Po ošetrení a prepustení z nemocnice bol horolezec záchranármi HZS prevezený naspäť na Slovensko.

Vypadnutého horolezca stále nenašli

V doline sa striedala nízka oblačnosť pre ktorú počas prvého letu nebolo možné nájsť spadnutého horolezca. Po zlepšení sa podmienok a vyčistení oblohy boli horskí záchranári z TOPR-u požiadaný o druhý let. Dvakrát prehľadali a prepátrali celú oblasť zo vzduchu a záchranári HZS zo zeme, no spadnutého horolezca sa im nájsť nepodarilo.

Záchrannej akcie sa zúčastnilo 20 záchranárov z oblastných stredídk Vysoké Tatry a Slovenský raj. V pátraní budú pokračovať, hneď ako to dovolia poveternostné podmienky a nebudú ohrozované životy záchranárov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM