Iné športy Tlačové správy

Zo žiackych lavíc rovno do telocvične: Bilingvalisti mali florbalový turnaj

Druhý polrok aktuálneho školského roka začali bilingvalisti Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade netradične - florbalovým turnajom.

Ilustračný obrázok k článku Zo žiackych lavíc rovno do telocvične: Bilingvalisti mali florbalový turnaj
Foto: SŠDT Poprad

Budova školy hýrila farbami dresov, telocvičňa bola plná nielen hráčov, hokejok a rozhodcov, ale aj divákov. Práve oni, ich transparenty a povzbudzovanie spolu s rytmickou hudobnou kulisou vytvorili jedinečnú atmosféru.

Každá trieda si vytvorila svoj vlastný tím so špecifickým názvom, zvolila si hudbu, ktorá zaznela vždy po strelenom góle. Na turnaji mali možnosť hrať aj florbaloví nováčikovia, ktorí sa s týmto športom len zoznamovali. Prvý florbalový turnaj v dejinách slovensko-nemeckej bilingválnej sekcie otvorila zástupkyňa riaditeľa školy Mária Vojtaššáková. Na to, kto si odnesie víťaznú trofej, boli zvedaví nielen hráči, ale aj diváci. Po náročných zápasoch v skupinách sa do finále prebojoval tím piateho ročníka Čierna bača a prvácky Pferdunited, ktorý sa stal víťazom celého turnaja.

Podľa slov kapitána víťazného tímu Lukáša Nahalku bol celý „mančaft“ veľmi spokojný nielen s vlastným výkonom, ale aj s diváckou atmosférou. Názov tímu Pferdunited vznikol zaujímavým spôsobom. Jeho kapitán je veľkým fanúšikom slávneho futbalového tímu Manchaster United. Nemecká predpona Pferd, ktorá v preklade znamená kôň, sa do názvu dostala úplnou náhodou, a tak sa práve toto ušľachtilé zviera stalo maskotom tímu. Lukáš prezradil aj to, že na turnaj sa pripravovali na florbalovom krúžku a do turnaja šli s cieľom vyhrať.

Organizátormi podujatia boli Peter Husár a Gabriel Ráchela, ktorí podobný turnaj vo florbale zorganizovali v hlavnej budove gymnázia už minulý rok. Podľa ich slov príprava turnaja nebola jednoduchá. Organizátori museli s vedením školy „vyrokovať“ skĺbenie turnaja s vyučovaním, zabezpečiť občerstvenie pre hráčov i techniku na hudobnú produkciu.

Ako povedal Peter Husár, hoci šlo hlavne o zábavu, chceli aj to, aby bežné školské turnaje posunuli na inú, lepšiu úroveň. Treba povedať, že organizátorom sa to podarilo. Peter a Gabriel už teraz pripravujú ďalší florbalový turnaj, na ktorý sa kvalifikovali štyri najlepšie tímy z „klasických tried“ gymnázia a rovnaký počet najlepších tímov bilingvalistov.

Foto: SŠDT Poprad

Na turnaji sa študenti stávali na „striedačku“ hráčmi a divákmi, príkladom je Martin Čičatko z tímu Mladé numeráliá. „Turnaj by sa mohol konať viackrát do roka, nielen preto, že sa hralo na vysokej úrovni, ale aj pre kvalitný fanklub,“ povedal Martin. Spolu s ďalšími spoluhráčmi bol vďačný svojej triednej učiteľke, ktorá pre Numeráliá vyrobila povzbudzujúci transparent.

A čo ďalší diváci? Podľa Kristíny Bernátovej z 5. E sa celý deň sa niesol v príjemnej atmosfére plnej hudby a gólov. „Tempo zápasov a výkony ma strhli a veľmi silno som povzbudzovala môj favorizovaný tím k lepším výkonom,“ povedala a dodala, že turnaj považuje za najlepšiu školskú akciu, ktorú zorganizovali študenti.

Aj ďalšia maturantka Alexandra Kinská hodnotí turnaj ako veľmi vydarený. Páčila sa jej atmosféra, ktorú vytvorili diváci, i to, že sa zlepšili medzitriedne vzťahy. „Myšlienka florbalového turnaja ma oslovila hlavne preto, lebo vďaka pohybu sme mali možnosť vyvetrať si hlavu,“ dodala Saška.

Turnaj ukázal, že bilingvalisti nie sú len múdre „hlavičky”, ale aj šikovní športovci. Treba veriť, že sa stane tradíciou a športové nasadanie florbalistov sa bude opakovať rok čo rok.

Tereza Petrovská

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM