Peter Handzuš Kultúra

Zrekonštruovali ďalšie dielo Majstra Pavla, sochu Muža v bolesti

V Oblastnom reštaurátorskom ateliéri (ORA) v Levoči sa podarilo zrekonštruovať ďalšie dielo Majstra Pavla z Levoče. Ide o sochu Muža v bolesti z Rímskokatolíckeho kostola sv. Mikuláša v Prešove, ktorú dnes prevezú z Levoče späť vlastníkovi do Prešova

„Pred samotným reštaurovaním bola socha inštalovaná na dekanáte v Prešove, malo ju možnosť vidieť len málo ľudí. Reštaurovali sme sochu z toho dôvodu, že bola súčasťou expozície výstavy Gotika Slovenska v Paríži 2010,“ priblížil riaditeľ ORA Ivan Tkáč. Dielo bolo nutné poriadne očistiť od mnohých nepôvodných neodborných zásahov. Socha bola podľa Tkáča veľakrát premaľovaná.

„Tým, že reštaurovanie bolo oveľa náročnejšie a rozsiahlejšie, ako sa pôvodne predpokladalo, na samotnú výstavu išla len v štádiu rozpracovanosti, po úplnom odstránení nepôvodných doplnkov,“ doplnil Tkáč. Práce v minulom roku dokončili a socha má teraz viditeľné črty práce Majstra Pavla v Levoči i jeho podpis.

„Boli by sme radi, keby bolo dielo vystavené niekde v interiéri kostola, pretože takto zreštaurované dielo Majstra Pavla si zaslúži, aby ho videli návštevníci i občania mesta Prešov,“ zdôraznil Tkáč. Socha má všetky atribúty práce Majstra Pavla, je však menšia oproti iným dielam. Má len približne 60 centimetrov a detailne prepracované anatomické časti tela, ako žilový systém a svalstvo.

„Keď sme s ním boli na röntgene, v tunajšej nemocnici si páni doktori vysvetľovali na tejto soche anatómiu človeka,“ upozornil Tkáč. Takéto röntgenové vyšetrenia sú súčasťou prieskumných reštaurátorských prác, pomocou nich sa dajú zistiť niektoré spoje dreva, poprípade premaľby.

Text + foto: TASR

opavol
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM