Peter Handzuš Rôzne

Župa oceňovala športovcov. Popradčania sa nestratili

Jubilejný 10. ročník slávnostného vyhlásenia najúspešnejších športovcov a športových kolektívov Prešovského samosprávneho kraja za rok 2012 sa konal 8. januára v prešovskom Divadle Jonáša Záborského. Naprázdno neobišli ani Popradčania.

Ilustračný obrázok k článku Župa oceňovala športovcov. Popradčania sa nestratili
Zdroj: Dnes24.sk

Odborná komisia za rok 2012 určila desať najúspešnejších športovcov PSK – jednotlivcov v kategórii dospelých bez určenia poradia, tri najúspešnejšie športové kolektívy v kategórii dospelých a v mládežníckej kategórii. Ocenení boli aj najúspešnejší študenti stredných škôl, školský športový kolektív, zdravotne postihnutý športovec, víťaz internetového hlasovania a udelená bola aj Cena predsedu PSK.

Ocenenie pre Hámora a tanečníkov

Najúspešnejším športovcom Prešovského samosprávneho kraja za rok 2012 sa stal Dajnis Kristopans, ľavoruká pravá spojka a kľúčová postava úradujúceho slovenského šampióna Tatran Prešov. V prvej desiatke bez určenia poradia skončil aj popradský horolezec Peter Hámor a špičkový popradský tanečný pár Dušan Gruľa a Alexandra Ksiažeková.

Peter Hámor

Peter je svetoznámy horolezec a alpinista. V minulom roku opäť dokázal, že nepozná hranice, ktoré by nedokázal prekonať. V krátkom čase sa mu podarilo zdolať hneď dva z troch najvyšších vrcholov sveta. V máji v ťažkých podmienkach najprv sám dosiahol štít tretej najvyššej hory sveta – Kančendžongi (8 586 m). V prvý augustový deň potom pokoril bez použitia kyslíka aj druhý najvyšší vrch sveta – majestátnu K2 (8 611 m), ktorá mu odolala v roku 2007, kedy sa musel kvôli poveternostným podmienkam vrátiť z výšky 8 000 m. Slovenský rekordér v počte zdolaných osemtisícoviek tak zaokrúhlil počet svojich výstupov na ne už na desať. Na konte mu tak z himalájskych velikánov chýbajú iba štyri kúsky – Lhoce, Dhaulágirí, Manaslu a Šiša Pangma.

Dušan Gruľa – Alexandra Ksiažeková

Vo veku 18 rokov má tento tanečný pár z Tanečného centra Fortuna Poprad na svojom konte už symbolických 18 titulov majstrov Slovenska, čím sa zaradil historicky na 1. miesto medzi všetkými slovenskými reprezentantmi. V roku 2012 získali 6 titulov majstra Slovenska v štandardných, latinsko-amerických a desiatich tancoch a to stále v dvoch kategóriách – do 21 rokov a mládež. Dvojica je neporazeným majstrom Slovenska v desiatich tancoch v rokoch 2007–2012, keď nepretržite získala tento titul 7× za sebou. Na majstrovstvách sveta v desiatich tancoch obsadili v minulom roku 16. miesto, čo bol najlepší výsledok slovenských reprezentantov na šampionáte. Alexandra sa tiež môže hrdiť titulom Miss Dance 2012, pričom bodovala aj na súťaži Miss All nations, kde sa stala Miss talent.

Ocenili aj popradského študenta

Už niekoľko rokov si krajská samospráva osobitne všíma aj úspechy študentov stredných škôl. Najúspešnejšími študentmi sa stali Erika Tartaľová zo Strednej odbornej školy na Košickej ulici v Prešove, ktorá sa venuje kickboxu, a Jozef Čikovský, ktorý SOŠ technickú v Poprade reprezentuje v sánkovaní.

Jozef Čikovský

Sánkar Jozef Čikovský je študentom 4. ročníka študijného odboru mechanik počítačových sietí. Svoje úspechy zbiera už od roku 2004, kedy sa začal aktívne venovať sánkovaniu. V januári minulého roka sa zúčastnil na Mládežníckej olympiáde v Innsbrucku, kde v silnej konkurencii z celého sveta obsadil 5. miesto. Následne si toto umiestnenie zopakoval aj na európskom šampionáte juniorov. Na majstrovstvách sveta v Nemecku obsadil 6. a 11. miesto. Ako aktívny športovec je svojou sebadisciplínou, zodpovednosťou a odhodlaním príkladom pre ostatných študentov.

Olympionik z Kežmarku

Cenu pre zdravotne postihnutého športovca si prevzal Peter Kaščák z Kežmarku, ktorý v lukostreľbe reprezentoval Slovensko aj na olympijských hrách.

Najlepší Slovák v terčovej lukostreľbe za rok 2012. Na paralympijských hrách v Londýne obsadil 7. miesto v kladkovom luku, keď vtedy 4. muža svetového lukostreleckého rankingu pripravila o medailový boj štvrťfinálová prehra s Turkom Hancim. Po paralympijskej premiére potvrdil svoje dominantné postavenie v lukostreľbe aj medzi zdravými športovcami, keď sa stal dvojnásobným majstrom Slovenska – medzi jednotlivcami aj v súťaži družstiev. Už predtým bol v Liptovskom Mikuláši dekorovaný za víťaza Slovenského pohára v terčovej lukostreľbe.

Foto: PSK

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM