Peter Handzuš Kultúra

Zuzana (25) z Gerlachova: V kroji to dotiahla až do finále súťaže krásy

Trénerka plávania a tanečníčka folklórneho súboru Jánošík zo Svitu Zuzana Čajková pretavila svoje záľuby až do účasti vo finále súťaže krásy Miss Folklór.

Ilustračný obrázok k článku Zuzana (25) z Gerlachova: V kroji to dotiahla až do finále súťaže krásy
Zdroj: Archív Zuzany Čajkovej

Zuzana, venujete sa plávaniu ale aj tancu vo folklórnom súbere. Ako to všetko začalo?
- Plávaniu sa venujem od malička a vždy som mala tento šport veľmi rada. Preto aj moje kroky viedli k štúdiu na športových školách a to športová trieda na ZŠ vo Svite, Športové gymnázium v Banskej Bystrici a napokon vysoká škola Fakulta telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Po skončení školy sa venujem športu aj naďalej, trénujem práve plávanie deti v plaveckom klube v Poprade.

A kedy prišiel na rad tanec?
- Pred trinástimi rokmi ma kamarátka zavolala, či by som nevyskúšala prihlásiť sa do folklórneho súboru a nezačala v ňom tancovať. Vyskúšala som to, prešla som konkurzom a stala som sa členkou môjho prvého srdcu blízkemu súboru a to FS Jánošík vo Svite.

Z Gerlachova ste na čas odišli…
- Áno odišla som na strednú školu v Banskej Bystrici. No tanec mi učaroval natoľko, že som skúsila folklórny súbor aj v tomto meste a tak na malú chvíľku som bola tanečníčkou FS Bystrina. Samozrejme, postup na vysokú školu si žiadal aj presun pre mňa jasný, do nejakého folklórneho súboru v Bratislave, kde som študovala. Tu som sa dostala do novovznikajúceho súboru FS Živel, ktorý sa stal mojou druhou folklórnou láskou. Tu som dospela tanečne najviac a priateľstvá tu vytvorené na celý život si veľmi cením.

Z Bratislavy ste sa ale vrátila domov pod Tatry…
- Áno. Momentálne pôsobím opäť vo FS Jánošík vo Svite, kde pomáham novej generácii. Snažím sa odovzdať im to, čo ma naučila predošlá generácia tanečníkov a aj to, čo som získala v iných súboroch. A touto cestou sa chcem všetkým, ktorých som stretla, ktorí ma inšpirovali, trénovali a venovali svoj čas veľmi pekne poďakovať za všetko. Bez nich by som tu s takou láskou, akú mám dnes k folklóru nebola.

A aká bola vaša krojovaná cesta do finále súťaže krásy?
- Súťaž Miss Folklór sledujem od začiatku, ale predtým mi nevyšiel čas zúčastniť sa castingu. Tento rok som si povedala, že predsa idem do toho a hlavný dôvod bol to, že táto súťaž chce ukázať krásu, ale nie tak ako sa ukazuje v iných súťažiach krásy, ale krásu takú akú tu máme, aká tu vždy bola. Krásu nášho slovenského. Krásnu rozmanitosť krojov, piesní, hudby, tancu v spojení a možnosťou ju predviesť divákom. Krásu s akou tu chodili dievčatá v minulosti úplne bežne a s hrdosťou. To pre mňa znamená táto súťaž, ktorej som tento rok súčasťou. Kde síce musí byť niekto víťaz, ale aj tak to hlavné a to predstavenie našej slovenskej rozmanitej krásy vyhrá u všetkých dievčat. Ako som raz čítala a zostalo mi to v pamäti doteraz – „Folklór nie je len tanec a kroj. Je to kultúra, tradícia, dedičstvo, veľa citu, nádeje aj sklamania – život!“ a preto sa pokúsim aspoň malý kúsok tohto „života“ ukázať.

Budete mať oblečený váš gerlachovský kroj?
- Áno. Gerlachov budem reprezentovať v približne deväťdesiat rokov starom kroji po mojej prastarej mame a taktiež v promenáde s partami to bude práve parta z mojej rodnej dediny, o ktorej som sa dozvedela, že je tiež okolo 80–90 rokov stará.

Zuzana Čajková v kroji
18
Galéria
Zdroj: Archív Zuzany Čajkovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM