Peter Handzuš Rôzne

Zverejňovanie zmlúv bude mať mäkšie pravidlá

Zverejňovanie zmlúv na internete čakajú od nedele 1. januára viaceré zmeny. V tento deň vstúpi do účinnosti novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorú schválil parlament 19. októbra. Povinne sa tak po novom budú zverejňovať napríklad iba

Zverejňovanie bude povinné v prípade zmlúv, ako aj zmlúv o budúcej zmluve, ktoré sa týkajú nakladania s majetkom povinnej osoby. Naopak, nebude sa vzťahovať na kontrakty z bežného obchodného styku. Pokiaľ bude zmluva uzatvorená mimo rozsah predmetu podnikania alebo činnosti povinnej osoby, bude sa musieť zverejniť.

Ministerstvo spravodlivosti SR tak chce zabrániť tomu, aby obchodné spoločnosti, štátne podniky a družstvá v dôsledku transparentnosti s verejnými statkami neboli znevýhodnené v hospodárskej súťaži v porovnaní s inými podnikateľmi. „Vo výslednom efekte by sa znížila tvorba verejných statkov, napríklad vo forme práva štátu či obce – akcionára na podiel zo zisku spoločnosti,“ upozornil rezort.

Novela zákona okrem toho ruší zverejňovanie „náročných častí“ zmluvy ako napríklad technické predlohy, návody, výkresy, projektové dokumentácie, modely, kalkulácie jednotkových cien, vzory a ustanovenia všeobecných obchodných podmienok. Zavádza tiež možnosť zverejniť zmluvu bezodplatne v Obchodnom vestníku, pokiaľ nemá povinná osoba webové sídlo.

Pri zverejňovaní objednávok a faktúr už nebude potrebné zverejňovať ich úplné znenie. Postačí, ak povinná osoba bude na svojom webe päť rokov v prehľadnej podobe zverejňovať údaje z objednávky či faktúry namiesto jej celého zverejnenia.

Zverejňovať sa nebudú ani zmluvy týkajúce sa vydávania štátnych cenných papierov či zmluvy uzatvárané v pôsobnosti Štátnej pokladnice o finančných a platobných službách ako napríklad zmluvy týkajúce sa služieb poskytovaných bankami. Zverejňovanie sa nebude týkať ani zmlúv o obchodoch zabezpečujúcich likviditu štátu a zmluvy o zabezpečení poskytovania platobných služieb či zmluvy, ktorých účelom je plnenie úloh polície v boji proti terorizmu a organizovanému zločinu či zabezpečovaní štátnej hranice.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM