Monika Vengrínová Rôzne

Zvrat ohľadom známej chaty: Petrovi Petrasovi hrozí, že na Rainerke skončí!

K Rainerovej chate neodmysliteľne patrí už viac ako pätnásť rokov. Teraz mu však, aj napriek viacerým medializovaným informáciám, hrozí, že o nájom chaty nakoniec príde. Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) totiž na nájom Rainerovej útulne vyhlásili ponuku na nájom.

Ilustračný obrázok k článku Zvrat ohľadom známej chaty: Petrovi Petrasovi hrozí, že na Rainerke skončí!
Zdroj: TASR

Ponuka bola vyhlásená v zmysle zákona o správe majetku štátu a uverejnená bola i v dennej tlači. „Novela zákona o správe majetku štátu sa nedotkla spôsobu nakladania s majetkom štátu, a tak podľa § 13 ods. 1 predmetného zákona boli Štátne lesy TANAP povinné ponúknuť dočasne prebytočný nehnuteľný majetok štátu v dennej tlači,“ vysvetlila Lenka Burdová zo ŠL TANAP.

Nájomca musí ponúknuť vyššie ako minimálne nájomné

Ponukové konanie bolo vyhlásené v utorok, záujemcovia o prenájom predmetnej nehnuteľnosti môžu svoje ponuky doručiť na ústredie ŠL TANAP do 8. decembra tohto roku do 10.00 h v riadne zapečatenej a označenej obálke. Tie bude otvárať komisia až po tomto termíne. „V tejto chvíli nám tak nie je zrejmé, či sa pán Peter Petras do ponukového konania prihlásil,“ dodala Burdová s tým, že záujemca o prenájom Rainerovej útulne musí splniť podmienky stanovené Ministerstvom životného prostredia SR pre nájom nehnuteľného majetku štátu vo vlastníctve štátu v 5. stupni ochrany prírody. Splnenie týchto podmienok musí riadne preukázať a zároveň ponúknuť vyššie ako minimálne nájomné.

„Aj súčasný nájomca Rainerovej útulne bude musieť, tak ako všetci záujemcovia, ktorí sa do ponukového konania prihlásia, splniť podmienky stanovené v predmetnom ponukovom konaní,“ uviedla Burdová na margo toho, či budú ŠL TANAP zohľadňovať prácu, ktorú Petras pre chatu urobil za posledné roky. Výsledky konania budú známe po otvorení obálok a po tom, čo komisia pri všetkých došlých ponukách posúdi nielen výšku ponúkanej sumy ročného nájmu, ale aj skutočnosť, či záujemca splnil podmienky stanovené v predmetnom ponukovom konaní. „Podľa novely zákona o správe majetku štátu, ktorým bol novelizovaný zákon o ochrane prírody a krajiny, nehnuteľný majetok štátu, nachádzajúci sa v 3. až 5. stupni ochrany prírody, možno prenechať do nájmu nájomnou zmluvou uzavretou najviac na desať rokov,“ uzavrela Burdová.

Petras sa bude o nájom uchádzať

Ešte v druhej polovici novembra sa však zdalo, že Petras by o Rainerovu chatu nemal prísť, keďže prezident Andrej Kiska podpísal novelu zákona o správe majetku štátu. Upravujú sa ňou podmienky nájmu prebytočného nehnuteľného majetku štátu. Schváleným návrhom reagovali príslušní ministri aj poslanci Smeru-SD na medializované informácie o Rainerovej chate, aj na petíciu za ponechanie Rainerovej chaty Petrasovi, a tiež za predĺženie lehoty nájmu prebytočného nehnuteľného majetku štátu z dvoch na päť rokov. Petíciu podpísalo 35 tisíc občanov.

Peter Petras sa k vyhlásenej ponuke vyjadrovať nechcel, avšak potvrdil, že o nájom Rainerovej chaty sa bude uchádzať. „Vyjadrím sa k tomu až po 8. decembri, keď budú jasné výsledky,“ uzavrel chatár, ktorý je súčasťou Rainerovej útulne už viac ako 15 rokov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM