Rôzne

10 rokov od zavedenia eura: Najviac zdražela zelenina, ovocie a aj pečivo

Desať rokov po zavedení jednotnej európskej meny euro sa na Slovensku zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov v priemere o 16,6 %.

Ilustračný obrázok k článku 10 rokov od zavedenia eura: Najviac zdražela zelenina, ovocie a aj pečivo
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Najviac zdražela zelenina, a to viac ako o polovicu, ovocie o 40 %, takmer o tretinu sa zvýšili ceny rýb, morských plodov, kakaa, čaju či kávy. O 17 % zdraželi chlieb, pečivo či sladkosti. TASR o tom informovala analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská.

Ďalšie potraviny

Pod úrovňou priemerného zdraženia zostali ceny mlieka, syrov či vajec (nárast o 15 %), oleje a tuky sú drahšie ako pred desiatimi rokmi o takmer 12 % a za mäso si priplácame 7,6 %. Nealkoholické nápoje – minerálky, stolové vody, malinovky či šťavy – zdraželi od zavedenia eura o sedem percent.

Ceny potravín a nealkoholických nápojov ale za posledných desať rokov nerástli plynule. „Ešte v prvom roku s eurom, teda v roku ovplyvnenom hospodárskou krízou, bol zaznamenaný pokles cien potravín a nealkoholických nápojov na úrovni –3,8 %. Nasledovali štyri roky rastu v rozpätí 1,7 až 5,9 %. V roku 2014 bolo ale zdražovanie vystriedané ich zlacňovaním a tento trend pokračoval až do roku 2016,“ uviedla analytička.

Zdraželi aj služby

Od druhej polovice roku 2017 však podľa nej začal vývoj cien na trhu ovplyvňovať nedostatok mlieka a obmedzenie predaja vajec pre kontamináciu niektorých chovov sliepok v krajinách Európskej únie insekticídom fipronil. To sa prejavilo v roku 2017 zdražením potravín o štyri percentá a za 11 mesiacov roku 2018 o 4,2 %.

Od zavedenia eura vzrástli na Slovensku ceny výrobkov a služieb o 14,8 percenta. Na druhej strane sa za poslednú dekádu zvýšili platy zamestnancov v hospodárstve o 40 %.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM