Martin Sýkora Rôzne

135 rokov ponúka nevídané krásy: Pôvodne tu zlatokopi hľadali životnú výhru

Belianska jaskyňa vo Vysokých Tatrách je pre verejnosť sprístupnená už 135 rokov. Patrí medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku 135 rokov ponúka nevídané krásy: Pôvodne tu zlatokopi hľadali životnú výhru
Zdroj: TASR

Poklad v skale

Beliansku jaskyňu elektricky osvetlili v roku 1896 ako jednu z prvých jaskýň na svete. Je jedinou sprístupnenou jaskyňou vo Vysokých Tatrách.

„Jaskyňa bola zlatokopom známa už v roku 1826, o čom svedčia uhľom písané mená a dátumy na jej stenách. Až objavná cesta Júliusa Husza a Jána Britza, obyvateľov Spišskej Belej, 5. augusta 1881 bola úspešná. Na ďalších objavoch sa podieľali aj ďalší miestni obyvatelia,“ priblížila komunikačná manažérka mesta Alexandra Olekšáková. Verejnosti ju sprístupnili 7. augusta 1882.

„Návštevníkov v jaskyni upútajú sintrové vodopády a pagodovité stalagmity,“ povedala komunikačná manažérka.

Teplota vzduchu sa pohybuje od 5 do 6,3 stupňa Celzia, relatívna vlhkosť je 90–97 percent. V jaskyni objavili sedem druhov netopierov. „Dominantný je netopier obyčajný, zriedkavejšie sa vyskytujú netopier fúzatý, netopier Brandtov a netopier brvitý,“ priblížila Olekšáková.

Belianska jaskyňa
8
Galéria
Zdroj: TASR

Skoro 4 km a vyše 800 schodov

V posledných rokoch sa jaskyňa využíva na ozdravovacie speleoklimatické pobyty. Návštevníci sa počas prehliadky zastavia aj v Hudobnej sieni, ktorá dostala pomenovanie podľa zvukov dopadajúcich kvapiek na hladinu podzemného jazierka. V tejto sieni sa organizujú i hudobné koncerty klasickej hudby, nakoľko sú tu výborné akustické podmienky..

Dĺžka jaskyne je 3829 metrov s výškovým rozdielom 168 metrov. Prehliadka trvá približne 70 minút, počas ktorej turisti prejdú 860 schodov a 1370 metrov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM