Peter Handzuš Kultúra

15 rokov, jedna komédia, no stále prvky improvizácie: Divadlo Commedia bavilo Popradčanov aj toto leto

Keď herci z popradského divadla Commedia odohrali cez leto na popradskom námestí hru Zabíjačka, bolo to už po 121-krát. No námestie bolo aj tak "vypredané".

Ilustračný obrázok k článku 15 rokov, jedna komédia, no stále prvky improvizácie: Divadlo Commedia bavilo Popradčanov aj toto leto
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Ak by sme zobrali scenár spred pätnástich rokov, podľa ktorého herci naskúšali Zabíjačku a porovnali ho s tým, čo hrávajú dnes, boli by sme asi prekvapení, aký je rozdiel medzi pôvodným textom a súčasnou podobou predstavenia. „Veľmi nás to baví. Je to tak, že z reprízy na reprízu je to lepšie a zábavnejšie. Ak sú diváci uvoľnení, otvorení humoru aj tomu zamysleniu, ako to bolo počas predstavenia tu v medzikostolí, tak na takýchto predstaveniach každý raz vznikne nejaká malá drobnosť, ktorá už potom v hre ostane. Ale zmysel celej hry aj jej atmosféra ostáva nezmenená,“ povedal po open-air výstúpení Dušan Kubáň z divadla Commedia.

Počas predstavenia Zabíjačky bolo námestie sv. Egídia zaplnené do posledného miesta na státie. Ak mesto zaradí divadlo Commedia medzi kultúrne akcie na námestí, je pravidlom, že centrum Popradu navštívi značné množstvo ľudí. Herci sú pre domácich divákov veľkým lákadlom. „Nehrávame v Poprade často, ale v Poprade sa ani často hrať nedá. Veď kto by sa prišiel dvanásťkrát do roka pozrieť na to isté predstavenie,“ dodal Kubáň.

V Poprade žije veľká skupina divadelných fajnšmekrov, ktorí divadlu rozumia. Sú naučení, že divadlo používa isté pravidlá a výrazové prostriedky. Aj keď sa v meste ozývajú hlasy, aby tu vznikla stála scéna, Dušan Kubáň si myslí, že výhodnejšie je v Poprade vytvoriť podmienky, aby tu mohli chodiť divadelné súbory z iných miest. „Už teraz je vidieť, že využitie Domu kultúry v Poprade stúpa a viackrát do týždňa sa tam niečo deje, čo je absolútne super. Ale nemyslím si, že v našom meste by sa uživila stála scéna, ktorá by mala zamestnaných napríklad dvadsať hercov,“ konštatoval Dušan Kubáň.

Takto vynaložené peniaze by sa dali využiť účelnejšie. Nešli by len na jedno divadlo – stálu scénu, ale do Popradu by sa mohli pozývať iné súbory, čím sa zabezpečí pestrosť ponuky. „Ak je na javisku pestrosť, tak ľudia do divadla chodia. Ak je to monotónne, dookola to isté, tak ľudia časom prestanú chodiť. Ani nás ľudia nie sú ochotní vidieť štyrikrát za sebou počas mesiaca. Vieme to, lebo sme skúšali v Spišskej Sobote hrať každý týždeň, a tá návštevnosť po počiatočnom boome klesala,“ dodal na záver herec popradského divadla Commedia.

Divalo Commedia - Zabíjačka
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM