Monika Vengrínová Rôzne

36 rokov, 41 000 dobrovoľníkov a 60 ton odpadu: Čističi Tatier si zaslúžia veľkú pochvalu!

Počas tridsiatich šiestich rokov vyzbieralo viac ako 41 tisíc dobrovoľníkov z územia Tatranského a Pieninského národného parku viac ako 60 ton komunálneho a stavebného odpadu. A čistiť naše hory budú dobrovoľníci opäť.

Ilustračný obrázok k článku 36 rokov, 41 000 dobrovoľníkov a 60 ton odpadu: Čističi Tatier si zaslúžia veľkú pochvalu!
Zdroj: Dnes24.sk

„Počas tridsiatich šiestich rokov odbremenilo viac ako 41-tisíc dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia územie Tatranského národného parku a Pieninského národného parku o viac ako šesťdesiat ton rôzneho komunálneho a stavebného odpadu, v posledných rokoch najmä od odpadu z potravín,“ uviedla Lenka Burdová, koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAPu s tým, že rekordným bol rok 1980, v ktorom 1 400 ľudí znieslo z turistických chodníkov až 7 655 kg odpadkov. Najznečistenejším v tom roku bolo Skalnaté pleso, kde vyzbierali 3 700 kg odpadu.

Tohtoročný, už 37. ročník akcie Čisté hory sa uskutoční v sobotu 26. septembra a záujemcovia sa môžu už o ôsmej ráno pristaviť na ktoromkoľvek z dvanástich nástupných miest od Oravíc až po Červený Kláštor. V rámci podujatia zbavia po uplynulej letnej turistickej sezóne dobrovoľníci v Tatranskom národnom parku a Pieninskom národnom parku od odpadkov najnavštevovanejšie turistické trasy.

Účastníci akcie Čisté hory si v tento deň môžu vybrať spomedzi dvanástich nástupných miest, ktorými sú v Oraviciach rázcestie Tichej a Bobroveckej doliny, rampa v Roháčskej doline, horáreň Biela skala v ochrannom obvode Habovka, vstup do Tichej a Kôprovej doliny na Podbanskom, rampa nad zastávkou TEŽ Popradské pleso, na Štrbskom Plese pri informačných mapách vedľa centrálneho parkoviska, v Tatranskej Polianke pri rampe na ceste vedúcej na Sliezsky dom, na Hrebienku, na parkovisku pri kabínkovej lanovke v Tatranskej Lomnici, na zastávke SAD Biela voda, pri budove ochranného obvodu v Tatranskej Javorine a pri vstupe do Bielovodskej doliny.

„V ochrannom obvode Červený Kláštor Štátnych lesov TANAPu sa v tú istú sobotu uskutoční v spolupráci so Správou PIENAPu akcia Čisté hory a potoky. Dobrovoľníci sa v ranných hodinách stretnú pri autokempingu v Červenom Kláštore,“ dodala Burdová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM