Peter Handzuš Kultúra

39. ročník Zamagurských folklórnych slávnosti: Termín sa nezadržateľlne blíži

20.júna 2015 sa o 10. 00 hodine otvoria oficiálne zamagurské brány Troch korún pre prvých návštevníkov 39. ročníka Zamagurských folklórnych slávností v Červenom Kláštore.

Ilustračný obrázok k článku 39. ročník Zamagurských folklórnych slávnosti: Termín sa nezadržateľlne blíži
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie od od svojho vzniku organizuje Osvetové stredisko z Popradu – v súčasnosti pod názvom Podtatranské osvetové stredisko v Poprade spolu s mestom Sp. Stará Ves, obcou Červený Kláštor, Cyprián o.z. Ľubovnianskym osvetovým strediskom Strará Ľubovňa.

Návštevníci sa môžu tešiť na remeselníkov z rôznych kútov Slovenska, na voňavé dobroty – ktoré neodmysliteľne patria ku každému podujatiu.

Aj tento rok je na festivale priestor pre prezentáciu menšinovej – rómskej kultúry v programoch: Spájame sa tancom a Rómska tradičná kultúra na Pieninách 2015.

Diváci si môžu zatancovať v divokom rytme rómskych tancov – pripravená je škola rómskeho tanca – Spájame sa tancom – …ak máte chuť precítiť rómsky temperament s rómskymi tanečníkmi – sobota 11.30 hod. je čas stvorený práve pre Vás. Priestor: javisko – amfiteáter Červeného Kláštora.

Aj v popoludňajšom programe Stretnutie pod Troma korunami sa okrem pútavých tanečných choreografií pozvaných folklórnych súborov predstaví aj rómsky tanečno divadelný súbor ROMATHAN z Košíc v programe Rómska tradičná kultúra na Pieninách 2015. Obidva projekty podporil Úrad vlády SR.

V sobotu si môžete pozrieť aj FS Maguranka, Vrchovina, Čačina, Šarišan, Legnica, Piniava, Loli Roklica, Romathan. Podvečer a večer bude patriť nefolklórnemu hudobnému programu : Heľenine Oči z Prešova a Brouci z Prahy.

Kto sa rozhodne navštíviť 39. Ročník Zamagurských folklórnch slávností v nedeľu 21. Júna 2015 – o 10.30 hod. je pre návštevníkov pripravený komponovaný program zvykov a tancov Zamaguria, neskôr o 12.00 hod. si návštevníci môžu zatancovať po goralsky v škole tanca o 12.00. Učiť bude Vlado Michalko a hrať do nôh bude MUZIČKA z Bratislavy. Do záverečného programu 39. Ročníka ZFS sa vmestili: FS Osturňáčik, Zemplín, Želežiar, Legnica a ĽH Muzička.

Viac na www.osvetapoprad.sk

Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu programu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM