Martin Sýkora Samospráva

AED bude mať kvalifikovanú obsluhu: Policajti pripravení zachraňovať životy

Zariadenie známe aj pod skratkou AED pomáha pri poskytovaní prvej pomoci tak, že prostredníctvom elektrického výboja dokáže obnoviť správny srdcový rytmus.

Ilustračný obrázok k článku AED bude mať kvalifikovanú obsluhu: Policajti pripravení zachraňovať životy
Zdroj: Mesto Poprad

Mestskí policajti v Poprade absolvovali školenie k používaniu automatického defibrilátora. Základné funkcie a možnosti použitia AED predstavil mestským policajtom Ján Zoričák z OZ Záchrana.

„Automatický defibrilátor zachraňuje životy. Jedna vec je pritom samotná záchrana života, ďalším našim cieľom je znížiť neurologický deficit. Tým, že bude táto pomoc poskytnutá čo najrýchlejšie a zároveň na čo najvyššej úrovni, zvyšuje sa šanca na to, aby sa pacient po srdcovom zlyhaní dokázal čo najskôr vrátiť do plnohodnotného života,“ vysvetlil Zoričák.

„Naši policajti sa už viackrát v minulosti ocitli v situáciách, kedy vďaka ich rýchlemu zásahu pomohli zachrániť ľudský život," doplnil náčelník Mestskej polície v Poprade Štefan Šipula.

"Keďže aj v Poprade nám už pribudol prvý verejne dostupný defibrilátor, chceme byť naozaj čo najlepšie pripravený dokázať zachraňovať aj s jeho pomocou,“ dodal Šipula. Prvý verejne dostupný defibrilátor, ktorý bol nainštalovaný pri Mestskej informačnej kancelárii, venovalo mestu OZ Záchrana. Defibrilátor bude pomáhať a zároveň pripomínať záchranárov, ktorí pri výkone svojho povolania prišli o život pri havárii záchranárskeho vrtuľníka.

Mesto Poprad už v predchádzajúcich rokoch inštalovalo defibrilátory v priestoroch MsÚ, v Aréne Poprad, na zimnom štadióne a v Dome kultúry.

Zdroj: Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM