Peter Handzuš Rôzne

AERO-MOTO VÍKEND otvorí letnú sezónu v Tatrách

Dvojdňová show plná adrenalínu a originálnej zábavy, aj takúto podobu bude mať posledný júnový víkend v Poprade. Hlavná časť letnej sezóny vo Vysokých Tatrách odštartuje na letisku Poprad 25.-26. júna 2011.

Štart to bude veľkolepý – akcia so známym názvom AERO-MOTO VÍKEND, prinesie pod končiare Tatier to najlepšie, čo letecký a moto svet pozná. Samozrejme, chýbať nebudú najväčšie akrobatické esá…

Už 13 rokov organizuje popradský aeroklub tzv. AERO-MOTO VÍKEND. Tento raz však bude akcia špecifická. Toľko hviezd leteckého neba totiž v Poprade dosiaľ nikdy nebolo. Postaral sa o to aj hlavný partner podujatia a najväčší hráč v turizme na Slovensku Tatry mountain resorts, a.s.

Vysoké Tatry sú podľa najnovších štatistík druhá najnavštevovanejšia turistická atrakcia Slovenska. Nečudo, že práve letná sezóna je pre pýchu domáceho cestovného ruchu tá najkľúčovejšia. Aj preto sa spoločnosť TMR rozhodla odštartovať letnú sezónu na tatranských lanovkách netradične, no zároveň štýlovo, a to zorganizovaním jedinečného leteckého podujatia pod Tatrami.

Keďže akcie podobného druhu sú v našich podmienkach výnimočné, pre Poprad to zrejme bude najväčšia show roka.

Pre návštevníkov sú pripravené jedinečné vystúpenia svetoznámych pilotov, vrátane členov českej akrobatickej letky Flying Bulls. O ich majstrovstve hovorí aj fakt, že v tomto roku získali prestížne ocenenie na Majstrovstvách sveta v Japonsku. Najväčšou lahôdkou však bude účasť majiteľa niekoľkých národných aj medzinárodných majstrovských titulov v leteckej akrobacii, maďarského pilota Pétera Besenyei. Jeho majstrovstvo sme mali možnosť naposledy obdivovať na Slovensku počas Red Bull Air Race Bratislava Duel v roku 2008, druhá šanca sa naskytne už o niekoľko týždňov.

Kombináciu histórie a luxusu zároveň prinesie do Popradu 4-motorové lietadlo Douglas DC-6B, ktoré vyrobili v roku 1958. Jeho história siaha až k Josipovi Titovi, ktorý si stroj dal prerobiť na luxusné lietadlo pre seba a významných hostí. V roku 1975 ho omrzelo a predal ho hlave štátu Zambia. Jeho súčasná história sa spája s ďalším africkým štátom Namíbia, kde DC-6tka lietala vyhliadkové lety. V roku 2001 začala jeho rekonštrukcia v rakúskom Salzburgu. Po troch rokoch a desiatkach tisícov hodín je lietadlo v lepšom technickom stave ako v čase jeho vyrobenia. Odvtedy je ťahákom každej akrobatickej akcie, na ktorej sa objaví.

Medzi ďalšie atrakcie, ktoré budú sprevádzať otvorenie letnej turistickej sezóny na lanovkách v Tatrách, patria historické rekonštrukcie leteckých bojov, športové lietadlá a vetrone. Nielen popradské nebo však bude plné hviezd. Tie ďalšie prídu na kolesách – pripravený je autosalón aj automobiloví veteráni a vystúpi aj slávica Zuzana Smatanová.

V Poprade sa rozhodne bude na čo pozerať…

Zdroj: Katarína Šarafínová, TMR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM