Monika Vengrínová Rôzne

Aj popradskí dôchodcovia sa môžu cítiť bezpečne: Stoja za nimi ľudia, ktorým nie sú ľahostajní

Dôverčivosť dôchodcov je stále veľmi vysoká. Nakupujú šmejdy, púšťajú do svojich domovov zlodejov, nepoznajú zákony ani svoje práva. Často sa potom stáva, že končia zničení a potrebujú pomocnú ruku. Tú im už druhým rokom podávajú v Poprade a najnovšie aj v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Aj popradskí dôchodcovia sa môžu cítiť bezpečne: Stoja za nimi ľudia, ktorým nie sú ľahostajní
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Senior obmudsman prebiehal v Poprade v minulom roku, v decembri však skončil. Ambíciou ľudí, ktorí za projektom stáli, bolo rozšíriť ho na celé Slovensko. Od začiatku júna tohto roka tak pokračuje a okrem Popradu sa kancelária seniora obmudsmana otvorila i v Bratislave. Za necelý mesiac prišlo od seniorov 73 podnetov.

Popradskí seniori sa okrem iného môžu so svojimi problémami obracať na bezplatnú telefonickú linku alebo osobne a najnovšie i využívať pomoc psychológa. „Ukázalo sa, že aj táto sféra seniorov trápi. Potrebujú sa vyrozprávať alebo niekomu vyplakať na pleci. Okrem toho tak, ako v minulom roku, aj v tomto máme sociálneho konzultanta a venujeme sa sociálnej sfére,“ vysvetlila projektová manažérka Spoločnosti ochrany spotrebiteľov Poprad Petra Vargová Čakovská s tým, že výsledkom celého projektu by mali byť tri štúdie s návrhmi na zmenu legislatívy a tiež určené pre širokú verejnosť, aby vedela, na čo sa zamerať, aby sa seniori mali u nás dobre.

Momentálne je podľa Vargovej najväčším problémom izolácia seniorov, najmä v našom regióne, odkiaľ mladí ľudia odchádzajú preč a seniori sú nútení žiť sami, preto im chýbajú informácie, ktoré sa k nim nemajú ako dostať. „Nevedia, čo je kapitalizmus, sú príliš dôverčiví, pretože vyrástli v inom spoločenskom prostredí, nepoznajú zákony, nestíhajú sledovať zmeny v legislatíve. Nevedia, že nie každého si môžu pustiť domov, nevedia čítať zmluvy,“ vymenovala len niekoľko najväčších a najčastejších problémov ľudí v dôchodkovom veku projektová manažérka. Okrem toho stále doplácajú na svoju dôverčivosť pri kúpe šmejdov na prezentačných akciách.

Ľudí stojacich za projektom Senior obmudsman však mrzí, že často sú už len poslednou inštanciou sporov ťahajúcich sa na súdoch aj desiatky rokov. „My ako združenie nemáme veľa moci a sily, aby sme vstupovali do takýchto procesov, preto sa snažíme najmä poradiť a pomôcť,“ vysvetlila Vargová Čakovská.

A akú univerzálnu radu by dala aj popradským seniorom? „Nič nie je zadarmo. A takisto, aby si viac vážili sami seba. Nielen v zmysle svojho zdravia a majetku, ale aj v zmysle ochrany svojich osobných údajov – mena, adresy a pod. Mnohí sú veľmi dôverčiví a cudzím ľuďom do telefónu bez problémov povedia, že sú doma sami, akí majú dôchodok, či to, kedy chodia nakupovať,“ uzavrela Vargová Čakovská.

Senior ombudsman
4
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM