Peter Handzuš Kultúra

Akadémia ku Dňu matiek vo Svite: Tento rok v retro pionierskom štýle

Céčka, motorky Jawa a Pionier, Bambuľka, Včielka Maja, Krtek a skladby Korálky od Natálky, Sladké mámení alebo Holky z naší školky. Pamätáte sa? Deti vo Svite vrátili rodičov do čias pionierskych táborov.

Ilustračný obrázok k článku Akadémia ku Dňu matiek vo Svite: Tento rok v retro pionierskom štýle
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Diváci dostávali pred vystúpením okrem programu aj mávadlá, ktoré starší poznajú z prvomájových sprievodov. Časy minulé pripomínala aj scéna a výzdoba Domu kultúry vo Svite.

„Robili sme si srandu zo starých reklám, ktoré kedysi fičali v televízii a popri tom nás napadla táto téma. Pionierske tábory boli kedysi pre všetky deti. Či boli ich rodičia solventnejší alebo menej solventnejší, čo už dnes tak nie je,“ povedala Erika Antalová, učitelka zo ZŠ Komenského vo Svite, ktorá spolu s kolegyňou Zuzanou Kostyšákovou pripravila scenár akadémie. „Retro je teraz moderné. Pre deti to bolo zaujímavé, niečo nové. Niečo, na čom sa zasmiali, aj keď niektoré veci nechápali,“ dodala Zuzana Kostyšáková.

Scenár akadémie s touto tematikou však vznikal veľmi ťažko. Nebolo jednoduché oddeliť od programu podtón bývalého režimu, ale scenáristkám a režisérkam sa to nakoniec podarilo. „Sme mladšie a pamätáme si z toho veľmi málo, tak sme sa so scenárom trocha potrápili. Nebola to ľahká doba a nechceli sme sa nikoho dotknúť. Preto bola príprava ťažšia,“ konštatovali učiteľky. Všetko ale nakoniec dopadlo na jednotku. Rodičia sa bavili, niektoré mamičky si aj poplakali, ale to už tak býva, keď vidíte svoje deti vystupovať…

Deti s akadémiou nazvanou „Týždeň v pionierskom tábore“ vystupovali v Dome kultury vo Svite tri dni. Do programu bolo zaradených 18 scénok, v ktorých vystupovalo 282 detí zo ZŠ Komenského a škôlok z Podskalky a na Mierovej ulici vo Svite.

Kompletnú fotogalériu z akadémie nájdete na našej FB stránke.

Akadémia ku Dňu matiek vo Svite
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM