Martin Sýkora Správy

Akčný deň na popradskom sídlisku: V obchodnom centre všetky záchranné zložky

Polícia, záchranári a hasiči - všetky záchranné zložky boli v piatok v obchodno-zábavnom centre na najväčšom popradskom sídlisku. Na pretrase bola 112-ka.

Ilustračný obrázok k článku Akčný deň na popradskom sídlisku: V obchodnom centre všetky záchranné zložky
Foto: Martin Sýkora

Spolupráca s verejnosťou trvá 8 rokov

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky každoročne už od roku 2009 realizuje a zabezpečuje aktivity zamerané na zvýšenie informovanosti obyvateľstva o jednotnom čísle tiesňového volania 112, medzi ktoré patrí aj Európsky deň 112 a to 11. februára. Pri príležitosti tohto dňa prebiehajú v Slovenskej republike rôzne aktivity zamerané na zvýšenie povedomia občanov o čísle 112 a jeho propagáciu.

„Slovenská republika je krajinou s veľmi dobrým povedomím o čísle tiesňového volania 112 ako jednotnom európskom čísle tiesňového volania,“ konštatoval hovorca KR PZ v Prešove Daniel Džobanik.

Niet nad osvetu u mladých ľudí. Pre starších platí – opakovanie je matkou múdrosti. V popradskom obchodnom centre sa na jednom mieste stretli policajti, hasiči, záchranári i pracovníci Slovenského červeného kríža (SČK).

Foto: Martin Sýkora

112 – číslo, ktoré by mal poznať každý

Základnou informáciou pre verejnosť, ktorá sa do projektu zapojila najmä náhodne, bola odpoveď na otázku, ako správne využívať číslo 12.

„Dôležité je vedieť sa správne opýtať a dať vedieť na tiesňovej linke správnu informáciu – čo sa stalo, kde sa stalo a komu sa stalo. V nádväznosti na tieto informácie operátor tiesňovej linky spúšťa systém privolania jednotlivých záchranných zložiek. Ide o políciu, hasičov, záchrannú zdravotnú službu, horskú službu, banskú službu alebo ďalšie jednotky, ktoré pôsobia v rámci systému civilnej ochrany obyvateľstva,“ povedala Lenka Hmírová, generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR

Podľa jej slov zámerom bolo predovšetkým zamerať sa na skupinu najmenších, vzhľadom na skutočnosť, že osveta má vtedy význam, pokiaľ sa začne od tých najmenších – od detí v škôlkach, školách.

„Deti učia svojich rodičov, rodičia učia svoje deti, učitelia učia deti a deti zase učiteľov. Tiesňová linka nepozná vekové obmedzenia, takže robíme aktivity pre všetky skupiny obyvateľstva. Preto využívame aktivity na frekventovaných miestach, ako je napríklad aj toto obchodné centrum,“ dodala Hmírová.

Európsky deň 112 02/2017
8
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Základom je prvá pomoc

Najväčší záujem bol pri hasičoch a policajtoch. Zvedavé otázky, najmä mládeže a detí neraz vyvolali úsmev. Verejnosť sa dočkala fundovaných odpovedí. Okoloidúci mohli využiť aj stanovište popradského SČK. Okrem toho, že si mohli dať zmerať tlak, vyskúšali aj poskytnutie prvej pomoci.

„Deti učíme poskytovať prvú pomoc. U dospelých je to rôzne – vedia, koľko stlačení, vedia, koľko vdychov, ale nevedia to prakticky ukázať. Napríklad nevedia, čím začať. S deťmi sme stále v kontakte a vedia poskytnúť prvú pomoc lepšie ako niektorí dospelí,“ vysvetlila Anežka Tomášová, koordinátorka pre bezpríspevkové darcovstvo krvi v SČK ÚS Poprad.

Akcia dopadla na výbornú. Stres a obavy z prítomnosti všetkých záchranných zložiek sa nakoniec rozplynuli. Nezabudnite, že v prípade potreby je číslo, ktoré vám pomôže v ťažkej situácii – to číslo je 112.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM