Peter Handzuš Rôzne

Ako je to s detskými tábormi?

Legislatíva nepozná pojem detský tábor.

V súčasnosti môže letný tábor organizovať ktokoľvek na Slovensku. V tejto oblasti dodnes existuje obrovská legislatívna medzera. Uviedol pre TASR Ľuboš Štekl, riaditeľ cestovnej kancelárie Úsmev z Bratislavy.

„Tábor môže ponúknuť, kto chce, a každý podľa iného zákona. Dokonca ani samotné kontrolné orgány nemajú ujasnené, ktorý subjekt môžu podľa ktorého zákona kontrolovať. Veľmi nešťastne ešte do toho zasahuje Úrad verejného zdravotníctva, ktorý si hlava-nehlava presadzuje svoje zákony a naše tábory nasilu tlačí do kategórie ‚zotavovacích podujatí‘, podľa zákonov, ktoré sa oprašujú ešte od čias socializmu a vecne sú to nezmysly odtrhnuté od reality,“ hovorí Štekl.

Cestovné kancelárie môžu organizovať tábory podľa zákona č.281/2001. Tábory pre svojich klientov, s ktorými celoročne pracujú, organizujú aj centrá voľného času. Ďalšou kategóriou sú občianske združenia, ktoré majú túto možnosť organizácie vo svojich stanovách, ktoré ale nepodliehajú žiadnym zákonom a rodičom neponúkajú okrem všeobecného občianskeho zákonníka žiadnu právnu ochranu. Na trhu existuje aj veľa ‚pirátov‘, ktorí detské tábory organizujú, napr. učitelia, majitelia chát a pod.

Štekl predpokladá, že z celkovej ponuky letných táborov je len polovica legálne a legislatívne podchytených. Začať organizovať a predávať tábory je z hľadiska legislatívy podľa dlhoročného organizátora pobytových táborov možno jednoduchšie ako začať predávať zmrzlinu.

„Určite však nechcem spochybňovať prácu niektorých občianskych združení a organizácií, pracujúcich s deťmi, ktoré robia svoju prácu srdcom. Upozorňujem však skôr na legislatívne krytie zo strany rodičov. Pri cestovných kanceláriách je krytie až ‚prezabezpečené‘, u ostatných organizátorov má rodič len základné všeobecné právne krytie,“ uviedol Štekl.

Samotná legislatíva pojem detský tábor nepozná. Zo 70. rokov pretrváva pojem ‚zotavovacie podujatia‘, ktorého definícii ale charakteristika detského tábora vôbec nezodpovedá. „Keď sa chceme zotaviť, ideme do kúpeľov. Cieľom našich táborov nie je ani zotavovanie, ani výchova, ale čistá rekreácia. Detské tábory ako také teda neexistujú. Cestovné kancelárie robia tábory podľa zákona č.281/2001 a ostatné organizácie by mali robiť zotavovacie podujatia podľa príslušného zákona. Práve to však dáva možnosť aj tým, ktorí nerobia podľa ničoho, ale robia, ako chcú a čo chcú,“ konkretizoval legislatívne nejasnosti Štekl.

Detské pobytové tábory ponúkajú deťom balík často nepoznaných a nových aktivít, sú príležitosťou na budovanie nových kamarátstiev.

Kúpou detského letného tábora vzniká medzi rodičom a cestovnou kanceláriou zmluvný vzťah. Práva a povinnosti cestovnej kancelárie vymedzuje zákon č.281/201 Z.z. a občiansky zákonník č.40/1964 v znení neskorších zmien a doplnkov.

Cestovná kancelária je povinná pri uzatváraní zmluvy o zájazde ponúknuť zákazníkom zmluvu na produkt, o ktorý má zákazník záujem, je povinná oboznámiť ho so zmluvnými podmienkami, s tým, čo všetko je zahrnuté v cene; spôsob dopravy, typ ubytovania a pod., a to, čo sľúbi v zmluve, dodržať. Cestovná kancelária má stanovené lehoty na oznámenie zmeny, prípadne zrušenie zájazdu, lehoty, dokedy je povinná riešiť reklamácie a v prípade, že sa zájazd nerealizuje stanovuje, akým spôsobom sa má so zákazníkom vyrovnať. Cestovná kancelária má stanovené aj storno podmienky v prípade, ak zákazník zájazd z akéhokoľvek dôvodu zruší, s ktorými je ale povinná oboznámiť zákazníka vopred. „Každá cestovná kancelária má v rámci poistenia zájazdu poistené aj storno podmienky, takže aj keď je rodič nútený zájazd stornovať, poisťovňa mu vykryje väčšinou 90 percent z výšky storno poplatku.“

Rodič má právo požadovať služby, za ktoré si zaplatil, a v kvalite, aká je deklarovaná v ponuke. Podpísaním zmluvy sa však aj rodič zaväzuje k určitým povinnostiam. V prvom štádiu je to povinnosť úhrady zájazdu. Ďalej je povinný priniesť dieťa včas na stanovené miesto odchodu s odporučenými vecami. V prípade zahraničného zájazdu je dôležitý platný cestovný doklad. K povinnostiam rodiča patrí aj náhrada škody za prípadné a úmyselné poškodenie zariadenia v tábore.
Podmienky zrušenia pobytu dieťaťa si stanovuje každá cestovná kancelária, väčšinou však ide o hrubé porušenie disciplíny ako agresivita, odcudzenie vecí, opakované priestupky, opakované požívanie alkoholu a cigariet a pod. Dieťa sa v takýchto prípadoch posiela domov s vedomím rodiča. „Najskôr sa však snažíme veci napraviť,“ konštatoval Štekl.

Závažné ochorenia, ktoré sú dôvodom na poslanie dieťaťa domov, sa pri pobytových letných táboroch vyskytujú zriedkakedy. V každom tábore pôsobí zdravotník, inak sú všade, aj v zahraničí, po ruke spádoví lekári, ktorí dieťa v rámci poistenia v prípade potreby ošetria. „Dieťa by však malo ísť do tábora zdravé a pokiaľ ide o chronické ochorenie, nemalo by ísť o také, ktoré by mu spôsobovalo prekážky v táborovej činnosti,“ zdôraznil Štekl.

Tábor sa ruší zväčša len z dôvodu nedostatočnej obsadenosti, čo sa však zväčša renomovaným cestovným kanceláriám nestáva.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM