Zuzana Vajayová Rôzne

Ako prežiť Veľkú noc v pohode?

Ozajstné sviatky jari ponúkajú popri zvykoch, tradíciách aj skutočné dobroty. Sú pastvou pre oči, ale aj záťažou pre žalúdky. Prehýbajúce sa stoly, tradičná slovenská pohostinnosť, hojnosť jedla či alkoholu neraz prinášajú svoju daň.

Slané, sladké, mastné, kyslé a k tomu pripíjanie na šibačky, na zdravie, na oblievačky… Dôverne známa skúsenosť. Ak naozaj myslíme na svoje zdravie, jedzme a pime tak, aby sa s nami žalúdok kamarátil aj po veľkonočných sviatkoch. Tu je niekoľko rád, ako prežiť šibačky v pohode, bez ujmy na zdraví.

**Nemajme veľké oči. **Je síce ťažké odolať všetkým veľkonočným kulinárskym vôňam, ale treba byť k sebe prísnejší. Naozaj musíme zjesť všetko a zo všetkého? A také obrovské porcie? Hľadajme preto na sviatočnom stole čo najmenší tanier, veľké sústa jedál si beztak nevychutnáme.

Štamperlík na úvod nebolí. Neodťahujme ruku, ak nás na šibačky pred jedlom ponúknu kalíškom ostrého. Ten pri trávení len pomôže. Dajme však pozor, aby sa nám to naťahovanie ruky príliš nezapáčilo, aby z hladu nebol prezlečený smäd. Potom trpí nielen ruka, hlava, ale aj žalúdok, ktorý sa zvykne neraz aj prevrátiť.

Z čerstvého vzduchu sa nepriberá. Šibačkové zastávky si naplánujme tak, aby sme sa medzi nimi čo najviac nachodili, vyvetrali. Prechádzka po čerstvom vzduchu pomáha telu, hlave, aj tráveniu. Navyše odbúrava alkohol. Pozor na sedavé oddychové miesta, aby nás spoločenská únava nebodaj nezlomila do polospánku…

**Kto nás postaví na nohy? **Ak sme náhodou veľkonočnú atmosféru precítili až príliš, žalúdok to dá čoskoro najavo. Po konzumácii ťažkých jedál či nadmernom požití alkoholu prichádza temné ráno… a čas na vyprošťovák. Nie klasický v podobe cesnačky, vývaru, či piva. Na Vyprošťovák veľkým V.

Vyprošťovák Stačí rozpustiť jednu tabletu v dvojdecovom pohári vody a vypiť. Jedinečné digestívum s obsahom hydrogenuhličitanu sodného a kyseliny vinnej ukáže svoju silu. Blahodarný účinok sa zakrátko dostaví. Účinkuje rýchlo a spoľahlivo, rozpustený vo vode má neutrálnu príchuť. Je určený do nepohody, prináša úľavu pri pálení záhy či pocite plného žalúdka. Vyprošťovák nás drží nad vodou a stavia na nohy. Dodá potrebnú energiu a sebavedomie do nového dňa. Nemáte ho ešte? Lekárne a supermarkety áno.

Vyprostovak
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM