Martin Sýkora Kultúra

Ako prežiť víkend? Máme pre vás niekoľko tipov, kde niečo zažijete

Nadchádzajúci víkend prináša opäť niekoľko zaujímavých podujatí, na ktorých by ste nemali chýbať. Kultúra, romantika, dobrodružstvo - aj o tom je ponuka víkendových akcií.

Ilustračný obrázok k článku Ako prežiť víkend? Máme pre vás niekoľko tipov, kde niečo zažijete
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Podtatranské mestá, obce a rôzne inštitúcie mysleli na obyvateľov a návštevníkov aj počas posledného júlového víkendu.

Piatkové divadlo, chuťovky a hradné dobrodružstvo

Piatok ponúka pod Tatrami dve zaujímavé podujatia. Už tradične si môžete vychutnať divadlo v Kežmarku v rámci Letného divadelného festivalu a to priamo na Kežmarskom hrade. O 20:30 na nádvorí začne večerné predstavenie Cyrano. Začujete vtipné verše, uvidíte šermiarske súboje, ale predovšetkým sa stanete svedkami výpovedí o láske, samote a podivnom osude. Po dlhom čase sa zjavuje Cyrano, ktorý ešte nemá vek nato, aby bilancoval, zdobil a žiaril, ale bojoval. Lebo len skutočná krása vedie do záhuby. Je to iný pohľad na humor a nadhľad nad ľudským životom. Účinkujú: Lucia Hurajová, Štefan Richtárek, Števo Martinovič, Kamil Mikulčík, Pavol Buocik, Jakub Nvota ako Túlavé divadlo Bratislava.

Kto dáva prednosť kuchárovi pred láskou, dobrodružstvom a divadlom, určite by nemal chýbať v Levoči, kde sa počas celého víkendu na priestranstve pri radnici uskutočnia Letné gurmánske slávnosti.

Nezaostáva ani Stará Ľubovňa. Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni každoročne organizuje Hradné dni, ktoré sú tematicky zamerané na významný medzník, prípadne udalosť z dejín hradu. Tento rok je ich témou 360. výročie návštevy poľského kráľa Jána Kazimíra na hrade Ľubovňa. Podujatie sa začína v piatok a potrvá až do soboty.

„Poľský kráľ Ján Kazimír navštívil hrad v roku 1656. Tieto udalosti literárne spracoval poľský spisovateľ Henryk Sienkiewicz v románe Potopa,“ uviedol historik Ľubovnianskeho múzea Peter Žarnovský. Tento panovník vládol v období, keď Švédske kráľovstvo vpadlo do Poľska. Nepriateľské vojská rýchlo postupovali k mestu Krakov. „V nebezpečenstve sa ocitol aj samotný kráľ Ján Kazimír, ktorý musel na istý čas odísť do exilu. Keď sa vracal späť z vyhnanstva, aby oslobodil svoje kráľovstvo, zastavil sa na hrade Ľubovňa, kde ho prijal vtedajší spišský starosta Juraj Sebastián Lubomirski,“ priblížil Žarnovský.

Počas programu Hradných dní sa predstavia poľskí husári z Krakova, mušketieri zo skupiny Bojník z Bojníc a sokoliar sv. Bavona z Banskej Štiavnice. „Návštevníci uvidia ukážky zdatnosti husárskych jazdcov, šermiarske umenie mušketierov či lov pernatými dravcami,“ doplnil Žarnovský. Súčasťou podujatia budú aj nočné prehliadky hradu v piatok 29. júla so vstupmi o 21:00, 21:15, 21:30 a 21:45 hod. Nočná ohňová šou sa začne o 22:00 h. V nedeľu 31. júla je pre návštevníkov v renesančnom paláci pripravený aj večerný koncert Zlatý vek gitary so začiatkom o 19:00 hod. Hradné dni patria každoročne medzi najnavštevovanejšie podujatia, ktoré organizuje hrad v Starej Ľubovni. Program sa začína o 11:00, 13:30 a 15:30 hod.

Sobota o maľovaní a romantike

Kto má rád psíkov, nemal by v sobotu chýbať v popradskom mestskom útulku, kde sa opäť uskutoční podujatie s názvom Namaľuj si svojho psíka. Mestský útulok Poprad pozýva všetky kreatívne deti a ich rodičov namaľovať na plechový plot obkolesujúci útulok vysnívaných psíkov. Maľovať na plot bude možné v čase od 9:00 – 14:00 hod.

Nezaostávajú ani Tatranci, kde si zahrá košický BLIZZARD, country skupina z Košíc. O 13:00 hod. to rozbalia v centrálnom mestskom parku v Tatranskej Lomnici a o 16:00 hod. v areáli Kúpeľov v Novom Smokovci.

Všetci, túžiaci po romantike, si nenechajú ujsť romantickú plavbu člnom po Štrbskom plese s príchuťou Talianska. „Podujatie Benátska noc sme kvôli nepriaznivému počasiu neuskutočnili v pôvodne plánovanom termíne. Tretí ročník tejto výnimočnej akcie na brehu Štrbského plesa sa uskutoční v sobotu 30.07.2016 od 17:00 hod.“ uviedla riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Tatry Andrea Žigová.

O zážitok sa postarajú jemné tóny harfy a klavíra v podaní Richarda Rikkona a živé zrkadlové sochy. Večer Vám spríjemnia kulinárske ochutnávky z grilu, degustácie výnimočných vín a divadelné vystúpenia. „Veríme, že počasie nám tentokrát bude priať a že si budete môcť spolu s nami vychutnať nezabudnuteľný večer vo Vysokých Tatrách,“ doplnila Žigová.

Nedeľa v rytme anglických tónov a veľkolepého koncertu

Popoludnie v Tatrách spestrí koncert známej kapely anglického hudobníka žijúceho vo Vysokých Tatrách. James Evans band sa predstaví o 16:00 hod. v centrálnom mestskom parku v Tatranskej Lomnici a o 19:00 hod. v areáli Kúpeľov v Novom Smokovci. Lomničania sa spolu s návštevníkmi navnadia na veľkolepý večerný koncert.

Na terase Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici sa uskutoční koncert s názvom Symphony Night. V podaní 35-členného symfonického orchestra z Košíc, Filipa Tůmu a Heleny Szabóovej zaznejú priamo pod holým nebom známe operné árie, ale aj svetové skladby či filmové piesne. Koncert sa uskutoční v nedeľu 31. júla o 19:30 hod.

„Terasa hotela Lomnica sa premení na operu pod modrou oblohou a s výhľadom na Lomnický štít. Týmto koncertom chceme ukázať, že kultúrny život, ktorý v Tatranskej Lomnici v minulosti bol, sa postupe vracia,“ povedala marketing & PR manažérka hotela Lenka Maťašovská.

Budova hotela z roku 1893 prinesie po rekonštrukcii noblesu, ktorou sa hotel vyznačoval i v minulosti. Otvorenie hotela pre verejnosť je naplánované na december tohto roku. „Sedenie bude zabezpečené. Keďže sa bude koncert konať vonku a vo večerných hodinách, ľuďom odporúčame, aby si so sebou zobrali radšej teplejšie oblečenie, prípadne deku. Zároveň chceme poprosiť všetkých návštevníkov, aby akceptovali pokyny polície a usporiadateľskej služby pri parkovaní vozidiel a tiež pri pohybe okolo hotela,“ upozornila Maťašovská.

Vstup na koncert je bezplatný. Ako doplnila Maťašovská, je určený pre všetkých návštevníkov Vysokých Tatier a regiónu, ale tiež pre domácich.

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM