Peter Handzuš Správy

Ako rýchlo rastie les? Zo semienka sadenica za päť rokov

Zabezpečenie semennej suroviny pre výsadbu stromov v Tatranskom národnom parku je dôvod, prečo sa do korún jedlí začiatkom jesene štverajú zberači šišiek. Šišky jedle sa zbierajú ešte zelenkavé, inak by z nich semienka vypadli.

Ilustračný obrázok k článku Ako rýchlo rastie les? Zo semienka sadenica za päť rokov
Zdroj: Dnes24.sk

„Jedľa biela je jedným z dvoch tatranských ihličnanov, ktorým sa šišky rozpadajú ešte na stromoch. Preto je dôležité zbierať ich v období, keď je semeno už zrelé, ale šišky sú ešte celistvé, bez známok rozpadu, hoci plodové šupiny šišiek majú ešte miestami zeleno-fialové zafarbenie,“ poznamenáva Ján Marhefka z odboru starostlivosti o lesy Štátnych lesov TANAPu.

Kým vyrastie zo semienka strom

V tomto roku nazbierali tatranskí lesníci 725 kg šišiek jedle bielej. Uskladnili ich pod strechou na Stredisku genofondu drevín na Rakúskych lúkach v špeciálnej sušiarni, aby sa šišky presušili a následne sa z nich vylúštili semienka. Z tohto množstva suroviny vylúštia približne sto kilogramov semena, z čoho dokážu lesníci dopestovať približne 300 až 500 tisíc semenáčikov jedle a približne rovnaké množstvo výsadby schopných sadeníc.

„Nazbierané a vylúštené semeno jedle bielej ešte v tomto roku vysejeme na výsevných rámoch, aby sme dopestovali semenáčiky. Po dvoch rokoch budú semenáčiky preškôlkované, no a celkom po piatich rokoch budú dopestované voľnokorenné výsadby schopné sadenice,“ dodáva Ján Marhefka.

So zbieraním šišiek ešte neskončili

V uznaných zdrojoch semennej suroviny v Tatranskom národnom parku nazbierali lesníci Štátnych lesov TANAPu v priebehu septembra aj 15 kg semena javora horského a v najbližšom období sa zamerajú na zber semien buka. V zimných mesiacoch zo stromov poputujú na vylúštenie a dlhodobé uskladnenie ešte semená smrekovca opadavého a smreka obyčajného.

Foto: Lenka Burdová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM