Jaroslav Dodok Rôzne

Ako si vybrať vysokú školu?

Túto otázku si, rovnako ako ja, určite kladie mnoho stredoškolákov. Veď je to jedno z najdôležitejších rozhodnutí v živote. Práve vy musíte rozhodnúť, ako, kde a prečo strávite najbližšie roky svojho života.

[blockquote]V prvom rade si však musíte ujasniť, čo od vysokej školy očakávate. Ak chcete študovať len preto, aby ste získali titul alebo aby ste predĺžili svoj študentský život, pretože si neviete predstaviť seba samého ako zodpovednú osobu, tak na výšku radšej ani nechoďte. [/blockquote] Pokračovať v štúdiu sa vám teda naozaj oplatí len v prípade, ak viete, čo chcete.

Ak sa však vôbec neviete rozhodnúť, tak by ste sa mali zamyslieť hlavne nad dvoma vecami. 1,** Musíte sa predovšetkým zamerať na niečo, čo vás baví**, v čom ste doma a čo by ste si vedeli predstaviť ako svoje budúce zamestnanie.Bolo by dobré urobiť si rebríček najobľúbenejších predmetov v škole a doladiť ich k vaším silným stránkam a záujmom. Myslím si však, že v dnešnom svete, či už to je vašou silnou stránkou alebo nie, najdôležitejšími predmetmi v škole sú cudzie jazyky a informatika, pretože s takýmito vedomosťami máte veľmi vysoký potenciál pri uplatnení na rôznych pozíciách v zamestnaní.

2, Druhá vec, ktorá hrá dôležitú rolu vo vašom uplatnení po vysokej škole, je** orientácia na trhu práce**. Toto je vaša domáca úloha, ktorú za vás nikto neurobí. Musíte si nazhromaždiť čo najviac informácií o všetkých vysokých školách, ktoré pre vás pripadajú do úvahy. Potom si musíte zistiť, ako sa absolventom darí na trhu práce.

[blockquote]Dobrý spôsob, ako zistiť čo najviac o vami vybranej VŠ, je aj** návšteva samotnej školy alebo rozhovor s nejakým absolventom.** Tu treba dať však pozor, pretože názor jednotlivca nemusí byť vždy objektívnyPreto platí pravidlo, čím viac informácií, tým lepšie.[/bloc­kquote]

A v neposlednom rade si treba dať veľký pozor na prijímačky! Toto je už iná úroveň a vysoké školy majú častokrát vedomostné požiadavky, ktoré vám stredná škola jednoducho neposkytne. Ak sa učíte na písomky deň, dva vopred, tak si uvedomte, že tu vám to určite stačiť nebude. Príprava musí byť naozaj poctivá, pretože mnohé fakulty berú len určitý počet žiakov a nechcete byť predsa práve vy, kto skončí pod čiarou. Prijímačky vám navyše dajú predstavu o náročnosti vášho budúceho štúdia.

Len vy viete, čo je pre vás dôležité, či už sú to:// peniaze, pomoc ľuďom, záchrana sveta, stále kancelárske miestečko alebo zo všetkého niečo. //A podľa toho sa rozhodujte pri výbere vysokej školy. Jednoducho musíte zladiť, to čo vás baví s možnosťami na trhu práce :)

V každom prípade si však musíte uvedomiť, že ani dobrá vysoká škola či titul sa nerovná výbornému zamestnaniu alebo platu. Vysoká škola je len akýmsi dobrým štartom vo vašej kariére.

Lukáš Demjančík

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM