Tlačové správy

Ako vybrať vhodný obojok pre vášho psa?

Pribudol vám v domácnosti nový člen rodiny alebo ste dospeli k záveru, že si váš dlhoročný psí spoločník zaslúži nový obojok? Nie ste si ale istí, ako zvoliť vhodnú veľkosť alebo aký materiál obojku bude pre vášho psa ideálny?

Ilustračný obrázok k článku Ako vybrať vhodný obojok pre vášho psa?
Zdroj: Heureka.sk

Hlavné funkcie obojku

Obojok slúži primárne k pripnutiu vôdzky a kontrole psa v priebehu prechádzky. Máte prehľad o tom, kde sa váš pes pohybuje, a v prípade potreby si ho jednoducho privoláte k sebe. Obojok pre psa tiež plní identifikačnú funkciu, keďže naňho jednoducho zavesíte napríklad psiu známku, známku o vakcinácii proti besnote alebo adresár s vašou adresou a telefónnym číslom pre prípad, že by sa vám pes zabehol.

Špeciálne obojky

S rastúcou obľubou psích maznáčikov sa navyše začali objavovať obojky, ktoré plnia ďalšie nemenej podstatné úlohy. Dnes tak zoženiete obojok, ktorý psa spoľahlivo ochráni pred kliešťami, alebo obojok so zabudovaným čipom, ktorý vpustí psa dovnútra do domu. Nemálo majiteľov si tiež kupuje obojky jednoducho preto, že ich psom svedčia. Poďme sa pozrieť na to, ako postupovať pri výbere základného druhu obojku.

Materiál určuje životnosť obojku

Nylónové textilné obojky sa vynímajú na každom psovi, navyše ich nájdete v najrôznejších farbách a sú ľahké, čo ocenia predovšetkým majitelia malých plemien a šteniat.

Čím vás ale rozhodne neoslnia, je ich životnosť. Textilný materiál sa veľmi rýchlo opotrebúva, čo platí aj o pracke, ktorá zriedkakedy býva kovová. Ak zháňate obojok, ktorý bude vášmu psovi slúžiť dlhé roky, dajte prednosť pevným a odolným materiálom, ako je kov a prírodná koža.

Kovový obojok, ktorý je spravidla v podobe retiazky, vyhovuje predovšetkým väčším a krátkosrstým plemenám, pri ktorých nehrozí, že by sa im do retiazky zamotala srsť a nie je pri nich problémom vyššia hmotnosť obojku. Ak vaša voľba padne na kvalitný kožený obojok, potom máte postarané na niekoľko psích generácií dopredu. Zub času sa na koži prejavuje len minimálne – jediné, čo by ste od nej mali držať ďalej je voda.

Vezmite si k ruke krajčírsky meter

Ideálny obojok pre psa je taký, o ktorého existencii váš pes prakticky nevie. Preto by ho v žiadnom prípade nemal škrtiť, ani byť príliš voľný, potom by sa z neho mohol pes jednoducho vykrútiť. Na prvý pohľad je takmer nemožné odhadnúť správnu dĺžku obojku, preto si pred nákupom vezmite do ruky krajčírsky meter, ktorým zmeriate obvod krku vášho maznáčika. Meter príliš neuťahujte, mal by sa vám pod neho pohodlne vojsť jeden až dva prsty. K nameranej dĺžke pri malých plemenách ešte pripočítajte 3 cm, pri stredných a veľkých aspoň 5 až 7. Získate tak ideálnu dĺžku obojka, ktorá by vášmu psovi mala padnúť ako uliata.

Berte ohľad na veľkosť psa

Nielen dĺžka, ale aj šírka obojka rozhoduje o tom, ako príjemne sa bude vášmu psovi nosiť. A rovnako ako ste dĺžku obojku museli prispôsobiť veľkosti vášho miláčika, je nutné ju zohľadniť aj v prípade jeho šírky. Malým plemenám budú vyhovovať užšie obojky so šírkou 1 až 2 cm. Pri stredných a veľkých plemenách voľte širšie obojky (minimálne 3 cm) z pevného materiálu, ktoré sa im nebudú zarezávať do krku. Širokú ponuku obojkov nájdete prehľadne na jednom mieste vďaka Heureka.sk alebo ponuku obojků pro psa v českej verzii na Heureka.cz. Jednoducho si porovnáte parametre aj ceny obojkov, ktoré vás na prvý pohľad zaujmú a aj vďaka hodnoteniam a recenziám používateľov si nakoniec vyberiete ten pravý obojok pre vášho psieho spoločníka.

Zdroj: Heureka.sk

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Heureka.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM