Tlačové správy

Ako využívajú Slováci vernostné systémy?

Body za nákup, ktoré sa automaticky menia na výhody? Nie je ťažké uhádnuť, prečo sú vernostné systémy pre Slovákov také lákavé. Sľubujú „peniaze“ zdarma. Na rozdiel od mnohých šarlatánskych finančných machinácií sú ale naozaj zadarmo. Aké výhody so sebou kartičky vernostných programov prinášajú?

Ilustračný obrázok k článku Ako využívajú Slováci vernostné systémy?
Zdroj: pixabay.com

2 výhody vernostných systémov

Jedna sa týka zákazníka, druhá obchodníka.

Vďaka vernostnej kartičke má zákazník, teda vy, možnosť nazbierať virtuálne body, ktoré sa pri ďalšom nákupe zmenia na výhodné zľavy. Hodnotu bodov určuje samotný obchodný reťazec, ktorý daný vernostný systém ovláda. Spravidla sa zľavy týkajú bežne nezľavneného tovaru alebo tovaru, ktorý často kupujete.

Ako je možné, že vernostný systém vie, čo radi kupujete? Tu sa dostávame k druhej výhode, ktorá sa týka obchodníka. Vďaka používaniu vernostnej karty má presné informácie o tom, čo ste kupovali. Tieto anonymné údaje môže použiť na štatistickú analýzu, alebo čo je z pohľadu zákazníka najvýhodnejšie, na personalizáciu zliav.

Na čo môže vernostná karta slúžiť?

V Bille máte napríklad s vernostnou kartou trvalo nízke ceny na viac ako 1000 výrobkov, zľavy na vybraný sortiment a navyše aj narodeninovú zľavu. Kartu stačí priložiť k čítačke čiarových kódov. Obchodník síce získa prehľad o vašom nákupe, ale to vás trápiť nemusí.

Všetky údaje sú anonymné a slúžia na zdokonalenie systému a optimalizáciu zliav, z ktorej vyťažíte práve vy. Vernostnú kartu si môžete vo väčšine prípadov objednať cez internet.

Po novom ju so sebou nemusíte ani fyzicky nosiť, stačí, že ju máte zaregistrovanú v niektorej z aplikácii na vernostné karty. Niektoré obchodné reťazce majú vlastné aplikácie. Ako jeden z posledných reťazcov prišiel s vernostnou kartou Kaufland. Naopak taká Billa ponúka vernostnú kartu niekoľko rokov. Informácie o zľavách vďaka kartičke si môžete pozrieť ešte pred nákupom vďaka Billa letákom a taktiež v ich aplikácii.

TIP: S aplikáciou Stocard máte všetky vernostné karty pokope vo vašom smartfóne.

Sú Slováci verní vernostným programom?

Analytik Ľubomír Drahovský v tom má jasno. Na Slovensku vládne akási nákupná polygamia. O vernosti sa ale hovoriť nedá. Zákazník strieda obchody podľa toho, kde sú najnižšie ceny. Vernostný systém vníma ako prostriedok na zvýhodnený nákup. Nijako sa k obchodu neviaže ani necíti záväzok vracať sa doň, ak mu ceny alebo tovar prestanú vyhovovať.

Nepopulárne letáky, ktoré obťažovali naše schránky, sú v mnohých prípadoch iba minulosťou. Kedysi bola distribúcia letákov bežná, dnes sa tomu obchody snažia vyhnúť. Keďže je internet každodennou súčasťou takmer každého z nás, takéto letáky strácajú zmysel. Zákazníci si môžu pozerať aj letáky online.

TIP: S aplikáciou Kimbino máte všetky letáky poruke vo vašom smartfóne.

Z tohto hľadiska môžeme potvrdiť, že vernostné systémy zlyhali. Na druhú stranu sú cenným zdrojom informácií. Inak by predsa vernostné systémy nezavádzala väčšina obchodných reťazcov na Slovensku, od Billy až po Tesco. Dokonca aj Kaufland prelomil ľady a spustil svoj vernostný program, hoci tvrdil, že k tomu nedôjde.

Vernostný systém vykladá karty na stôl

To, že sa Slováci neviažu na jeden obchodný reťazec vedie zákonite k tomu, že nosia v peňaženke nie jednu, ale rovno všetky karty vernostných systémov na Slovensku. Chcú predísť tomu, aby sa nedajbože nestalo, že keď vojdú do prvého obchodu, na ktorý natrafia, zostanú bez zliav.

Skutočnosť je však taká, že neprehľadné množstvo rôznych kartičiek necháva veľkú časť zliav nedotknutých. Zákazníci strácajú prehľad o tom, aké výhody ktorá karta prináša. Nechce sa im sťahovať aplikácia, aby si v nich urobili jasno. Nakupujú bez toho, aby kartu použili, hoci ju majú so sebou. Je to chyba, s ktorou sa budú musieť obchodné reťazce v dohľadnej budúcnosti popasovať.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Kimbino
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM