Peter Handzuš Krimi

Ako zvýšiť bezpečnosť na cestách počas Dušičiek

Ministerstvo dopravy radí, ako zvýšiť bezpečnosť na cestách počas Dušičiek

Počas sviatočného víkendu sa výrazne zintenzívni premávka na našich cestách. Oddelenie bezpečnosti cestnej premávky BECEP, ktoré patrí pod Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, odporúča vodičom, chodcom aj cyklistom zvýšiť ostražitosť a nezabúdať na základné pravidlo„ Vidieť a byť videný“.
V „dušičkovom“ období sa každoročne zvyšuje výskyt tzv. sviatočných vodičov na cestách, o ktorých je všeobecne známe, že ich neistota a málo praxe pri vedení vozidla môžu byť hrozbou pre ďalších účastníkov cestnej premávky. Preto treba mať oči na stopkách! Na opatrnosť by nemali zabúdať najmä cyklisti a chodci – sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky.

Dobré rady od BECEP-u:

Nepodceňujte svoju bezpečnosť! Používajte reflexné prvky, pásky na rukávy, vesty a iné osvetlenia, ktoré Vám chránia život. Dajte šancu vodičom, aby Vás videli a včas sa Vám vyhli. Reflexné prvky na odeve zvyšujú viditeľnosť v šere či v tme a odrážajú dopadajúce svetlo reflektorov áut až na vzdialenosť 200 metrov. Aby mohol vodič auta zareagovať na neočakávanú živú prekážku, pri rýchlosti 50 km/h potrebuje na úplné zastavenie 28 m, pri rýchlosti 90 km/h je to už 70 m a pri rýchlosti 130 km/h až 129 metrov. Preto nečakajte, kým padne tma. Hneď ako sa zošerí, dajte si na svoje oblečenie reflexné prvky, môžu Vám zachrániť život.
Šťastnú cestu a šťastný návrat domov želá Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
Informáciu TASR poskytol hovorca ministra dopravy Martin Krajčovič.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM