Monika Vengrínová Rôzne

Popradu hrozia búrky aj silný dážď, v týchto časoch určite pozor!

Počasie nám má už čoskoro ukázať svoju menej prívetivú tvár. Meteorológovia varujú okres Poprade pred búrkami. Rátať ale treba aj so silným dažďom!

Ilustračný obrázok k článku Popradu hrozia búrky aj silný dážď, v týchto časoch určite pozor!
Zdroj: TASR

Je čas pripraviť si dáždniky, po horúčavách totiž na nás môžu udrieť búrky. „V okrese Poprad sa ojedinele očakáva výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ uvádzajú meteorológovia, ktorí pre náš okres vydali výstrahu 1. stupňa pred búrkami. Tá platí dnes od obeda až do večera 19:00 hodiny.

Pripraviť sa treba aj na poriadny lejak. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s,“ upozorňujú odborníci zo SHMÚ.

Intenzita sprievodných javov je, podľa ich slov, v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov,“ dodávajú meteorológovia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM