Správy

AKTUÁLNE z popradskej nemocnice: Kedy potrebujeme Ag alebo PCR test a kto ho má zadarmo?

Okres Poprad prešiel v rámci COVID automatu do červenej fázy. Nemocnica Poprad a.s. sprísňuje viaceré opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE z popradskej nemocnice: Kedy potrebujeme Ag alebo PCR test a kto ho má zadarmo?
Zdroj: Dnes24.sk

Väčšina Slovenska je po novom rozdelení okresov v oranžovej fáze, teda v stupni ostražitosti. 10 okresov, medzi ktorými je aj okres Poprad, sa nachádza v červenej fáze, teda v stupni ohrozenia. Menia sa aj podmienky hospitalizácie v popradskej nemocnici.

Pri hlavnom vchode do nemocnice je triáž, kde vám zmerajú tepotu, opýtajú sa na dôvod návštevy a vypíšete triážny dotazník, ktorý ale si môžete vypísať už doma, čím sa ušetrí čas.

Povinný respirátor

Od pondelka je už v interiéri červeného okresu nutný respirátor. Toto pravidlo, samozrejme, platí aj pre popradskú nemocnicu. „Podľa aktuálne platného Covid automatu je povinnosť nosiť vo všetkých interiéroch Nemocnice Poprad, a. s., respirátor FFP2, KN95 alebo N95 ev. iný výrobok podľa predmetnej vyhlášky ÚVZ SR č. 237,“ upozorňuje Nemocnica Poprad a.s. na svojom webe.

Povinné PCR

Nemocnica ďalej uvádza, že pre všetkých pacientov indikovaných na plánovanú hospitalizáciu v Nemocnici Poprad, a. s., je potrebný RT-PCR test nie straší ako 72 hodín. Toto opatrenie platí aj pre zaočkované aj nezaočkované osoby. Pri plánovanej hospitalizácií musí mať aj sprievodná osoba RT-PCR test nie starší ako 72 hodín.

„Deti do troch rokov, pokiaľ nemajú klinické príznaky, nie je potrebné testovať,“ dodáva nemocnica.

COVID-19 v okrese Poprad

PCR za 35 eur

Pri neodkladných hospitalizáciách realizujeme pacientom prijímaných na lôžkové oddelenia PCR rýchlotest na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 (bezplatne). V prípade prítomnosti sprievodu pri neodkladnom prijatí (hospitalizácia dieťaťa, pôrod atď.) sa vykoná sprievodu tiež PCR rýchlotest ako samoplatcovi podľa aktuálne platného cenníka (Rýchly PCR test na COVID-19 – pre samoplatcov, určený výhradne pre sprevádzajúce osoby pri neodkladnej zdravotnej starostlivosti, cena 35 eur s DPH, kód X1808) alebo si sprievod zaobstará PCR test inou cestou ako samoplatca alebo cez korona.gov.sk. Platba je možná v hotovosti aj kartou,“ uvádza ďalej nemocnica.

Ambulantné vyšetrenia

Popradská nemocnica nezaočkovaným pacientom odporúča, aby si pred telefonicky dohodnutom ambulantnom vyšetrení zaobstarali Ag test tak, aby nebol starší ako 72 hodín.

Plne zaočkované osoby bez prejavov ochorenia COVID-19 a bez epidemiologickej anamnézy (bez úzkeho kontaktu s COVID-19 pozitívnym pacientom, bez návštevy rizikovej krajiny) nepotrebujú pri plánovanom alebo akútnom vyšetrení Ag alebo iný test,“ uvádza sa na oficiálnom webe nemocnice.

V priestoroch MOM je naďalej možné antigénové testovanie obyvateľstva za manipulačný poplatok 5 eur. A to v pondelok až piatok od 07.00 – 15.00 hod. V sobotu a nedeľu od 07.00 – 11.00 hod. Posledný odber sa robí 15 minút pred koncom pracovnej doby. Uprednostnení na antigénové testovanie sú občania prihlásení cez korona.gov.sk, ktorí sú objednaní na presný čas.

Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v okrese Poprad sú návštevy v Nemocnici Poprad, a. s., zakázané s výnimkou návštevy kňaza, ťažko chorých, umierajúcich pacientov a pacientov v paliatívnej starostlivosti.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM