Aktualizované Správy

NOVINKA pod Tatrami: Na Hrebienku spustili prieskum názorov, zapojiť sa môže každý

Na Hrebienku očakávajú organizátori do nedele 21. 8. stovky respondentov spomedzi návštevníkov Tatier a turistov.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA pod Tatrami: Na Hrebienku spustili prieskum názorov, zapojiť sa môže každý
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Interaktívny koncept zisťovania názorov návštevníkov a domácich obyvateľov spustili vo štvrtok 18. 8. na Hrebienku vo Vysokých Tatrách.

Prebiehať bude počas nasledujúcich týždňov na viacerých miestach, pričom cieľom je spoznať názory návštevníkov, pracujúcich a domácich obyvateľov na rozvoj tatranského regiónu.

Projekt Doma v Tatrách je prieskum názorov a nápadov návštevníkov a domácich obyvateľov na tému rozvoja Vysokých Tatier a podhoria.

Viac kritiky

„Za posledné roky sa turizmus intenzívne a prirodzene presúva do podtatranských obcí, ubytovacie zariadenia rastú ako z vody. V poslednej dobe vnímame veľmi rôznorodé pohľady na rozvoj podtatranského územia i mimo ochranného územia TANAP. Vieme, že našou úlohou je koordinovať rozvoj, no ozývajú sa i iné názory, že rozvoj je nepotrebný.“

„Preto chceme poznať názory návštevníkov, domácich obyvateľov a zároveň i pracujúcich v regióne, čo vlastne reálne potrebujú,“ povedal starosta obce Veľká Lomnica Peter Duda.

„Všetci Slováci vieme, že Vysoké Tatry sú našou top obľúbenou destináciou a naším národným symbolom. Cítime sa tu ako doma. No na druhej strane sme na Tatry veľmi kritickí a v dobe sociálnych sietí počujeme viac kritiky ako hrdosti.“

„Verím, že prieskum Doma v Tatrách nám dá odpovede od veľkej responzívnej vzorky opýtaných, čo naozaj trápi návštevníkov, domácich i zamestnancov v tatranskom regióne,“ doplnila riaditeľka oblastnej organizácie Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Podľa kurátorky a kreatívnej riaditeľky projektu Majky Tkáčikovej, ktorá má za sebou už prieskumy verejnej mienky zo španielskych miest ako Barcelona či Santander, dosahy cestovného ruchu v Tatrách je potrebné identifikovať a hľadať nové prístupy, ako ich zmierňovať tak, aby netrpela príroda, územie a ani domáci obyvatelia.

Očakávajú stovky

„Výsledky prieskumu budeme postupne zverejňovať a použité materiály budú súčasťou pripravovanej výstavy vo viacerých kultúrnych inštitúciách,“ vysvetlila.

S projektom sa verejnosť stretne počas nasledujúcich mesiacov na dvoch miestach, ako aj on-line na webstránke projektu. Na Hrebienku očakávajú organizátori do nedele 21. 8. stovky respondentov spomedzi návštevníkov Tatier a turistov.

„V dňoch 1. až 4. septembra budeme realizovať anketový prieskum v mestskom parku v Tatranskej Lomnici, kde predpokladáme vysokú účasť domácich obyvateľov a zamestnancov v cestovnom ruchu,“ dodal koordinátor anketového prieskumu Juraj Chovaňák.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM