Rôzne

Americká CNN sa zamerala na Slovensko: Týchto 11 miest odporúča navštíviť

Prestížna televízna stanica CNN sa na svojej webovej stránke pozrela na krajinu pod Tatrami. Čo napísali o Slovensku, a ktoré miesta odporúčajú Američania navštíviť?

Ilustračný obrázok k článku Americká CNN sa zamerala na Slovensko: Týchto 11 miest odporúča navštíviť
Zdroj: TASR

Cestovateľská podstránka spravodajského portálu CNN pravidelne prináša tipy na zaujímavé cestovateľské lokality. Tentoraz nevynechala naše malebné Slovensko, ktoré opísala ako „krajinu nádherných miest a majestátnym hradov, ktorá je jednou z najpozoruhod­nejších európskych krajín.“

Podľa portálu si za ničím nezadáme s Českom, keď sme podľa CNN krajinou rovnako architektonicky bohatou. Nevynechali ani Tatry, keď Slovensko porovnali s Rakúskom. „Slovensko sa môže pochváliť horami, ktoré môžu súperiť s Alpami, no sú výrazne cenovo dostupnejšie ako Rakúsko, ktoré s krajinou susedí,“ dodáva portál.

Ktoré miesta odporúčajú Američania z portálu spravodajskej televízie CNN navštíviť?

1. Bratislava

Bratislavu pomenovali mladšou sestrou Prahy a Viedne, ktorá zdieľa časť svojej histórie s Budapešťou. „Je nepochybne jedným z najzaujímavejších pohraničných miest v Európe,“ píše portál americkej CNN. Zaujímavé sú podľa nich paláce a kostoly, Michalská brána a hrad Devín.

TIP CNN: Krásny výhľad z reštaurácie UFO na moste SNP.

2. Košice

S najväčšou koncentráciou historických pamiatok v krajine sú podľa portálu Košice jedným z absolútnych vrcholov Slovenska. „Perfektné stredoeurópske mesto, ktorého krása spočíva v úchvatnej architektúre katedrály sv. Alžbety,“ píše portál. Američanov zaujala aj budova Štátneho divadla a kaviarne. Práve na tie sa zameral ich cestovateľský tip.

TIP CNN: Pre dokonalý zážitok z kávy odporúčajú kaviareň Slávia, ktorá sa nachádza v dobre zachovanej secesnej budove.

3. Vysoké Tatry

Ako uvádza portál CNN, Vysoké Tatry sú skvelou možnosťou pre každého, kto hľadá cenovo dostupnú alternatívu k Alpám. „So svojimi dramatickými zasneženými vrcholmi a veľkolepými zjazdovkami je toto pohorie jedným z najpozoruhod­nejších miest v krajine a má čo ponúknuť všetkým typom cestujúcich,“ píše portál. Zaujali ich zjazdovky a turistické chodníčky i možnosť sledovania zvierat vo voľnej prírode.

TIP CNN: Portál odporúča vyhľadať jednu z miestnych agentúr, ktoré zabezpečujú atrakcie vrátane paraglidingu, raftingu a sledovania voľne žijúcich zvierat.

4. Bojnice

Američania nevynechali ani Bojnice, keď pripomenuli, že sa jedná o jedno z najstarších kúpeľných miest na Slovensku, ktoré je známe aj pre svoj nádherný a majestátny zámok. Práve zámok je podľa autorov prehľadu ideálnym miestom pre každú dobrú rozprávkovú a fantasy knihu. „Vďaka nekonečným možnostiam na fotografovanie sa zámok stal svätým grálom pre všetkých ľudí na Instagrame a fotografov,“ dodáva portál CNN.

Nezabudli ani na najstaršiu ZOO, ktorá sa nachádza hneď v blízkosti zámku.

TIP CNN: „Čičmany, najkrajšia dedina na Slovensku, chránená UNESCO, je vzdialená asi 45 minút jazdy autom. Je známa svojimi malebnými drevenými domčekmi a je skutočne očarujúcim miestom, ktoré je pravidelne nazývané aj ako jedno z najfarebnejších miest v Európe,“ píše CNN.

5. Levoča

Američania nevynechali ani krásne historické mesto na východe krajiny. „Nájdete tu historické jadro mesta s malebnými uličkami a množstvom krásnych architektonických pôžitkov,“ dodáva portál americkej televízie. Nevynechali ani nádhernú baziliku sv. Jakuba a historické drevené oltáre.

TIP CNN: Portál odporúča aj návštevu Národného parku Slovenský raj, ktorý je jedinečným miestom pre turistické zážitky.

6. Spišský hrad

Na východe ešte ostaneme. Za povšimnutie a návštevu stojí aj veľkolepý Spišský hrad, ktorý patrí svojou rozlohou medzi najväčšie hrady. „Počas návštevy môžu turisti navštíviť múzeum, ktoré podrobne opisuje históriu hradu, ako aj úchvatné výhľady z jeho starých múrov,“ píše portál.

TIP CNN:Američania odporúčajú navštíviť Spišskú kapitulu, ktorá je chránená UNESCO. Ako dodávajú, skutočným klenotom tu je katedrála sv. Martina.

7. Bardejov

Bardejov stojí za povšimnutie ako malé mestečko na severovýchode krajiny, ktoré zaujme svojim neporušeným historickým jadrom. Podľa CNN sa jedná o jedno z najkrajších miest v celej krajine. „Šarišské múzeum má jednu z najcennejších zbierok historických artefaktov v krajine,“ pridáva ďalší tip americký portál.

TIP CNN: Odporúča navštíviť jednu z najznámejších kúpeľných destinácií na Slovensku – Bardejovské Kúpele

8. Trenčín

Podľa CNN sa jedná o mesto, z ktorého kútov máte nádherný výhrad na očarujúci majestátny hrad. Portál upriamuje pozornosť na nápis pod hradom, ktorý je dôkazom prítomnosti Rimanov na našom území. „Môžete sa prechádzať po mohutných hradných stenách, vychutnať si prechádzky po pokojných uliciach Starého mesta a nasiaknuť upokojujúcou atmosférou tohto typického slovenského mesta,“ píše portál. Nezabudli ani na kúpeľné mesto Trenčianske Teplice.

TIP CNN: Američania upriamili pozornosť aj na kaviaraň Coffee Sheep. Ktorá sa nachádza v jednej z uličiek Starého mesta.

9. Banská Štiavnica

Ukryté v lesoch Štiavnických vrchov leží jedno z najkrajších miest Slovenska – Banská Štiavnica. „Najväčšie banské centrum habsburskej monarchie a tretie najväčšie mesto v Maďarskom kráľovstve je dnes Banská Štiavnica skvelou destináciou na návštevu s množstvom pamiatok,“ informuje portál americkej televízie. Odporúčajú množstvo historických pamiatok a miestnu sieť tajchov.

TIP CNN: Pokiaľ sa chcete pokochať jedným z najkrajších výhľadov na mesto, nemali by ste vynechať barokovú kalváriu z 18. storočia.

10. Národný park Nízke Tatry

„Slovensko je krajina krásnej prírody a Národný park Nízke Tatry je jedným z jej najcennejších pokladov,“ takto otvára rozprávanie o Nízkych Tatrách CNN. Portál upozorňuje, že so svojou rozlohou viac ako 1000 kilometrov štvorcových sa jedná o najväčší národný park v krajine. Upriamili pozornosť na takmer nekonečné možnosti športového vyžitia, nádherné lesy a údolia. Vynechať by ste nemali výhľad z Ďumbiera a návštevu Vlkolínca.

TIP CNN: Portál odporúča návštevu Demänovskej jaskyne slobody, ktorá je najnavštevovanejšou jaskyňou na Slovensku.

11. Kežmarok

Ako uvádza CNN, toto mesto je jedným z menej známych pokladov krajiny. „Rozmanitosť atrakcií je pôsobivá. Je tu protestantský drevený kostol chránený UNESCO, malebný renesančný murovaný hrad, množstvo nádherných kostolov a elegantné centrálne námestie, ktorému dominuje krásna radnica,“ opisuje Kežmarok portál americkej televízie.

TIP CNN: Len kúsok od Kežmarku nájdete impozantný Ľubovniansky hrad, ktorý evokuje slávnu stredovekú históriu tohto regiónu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM