Tlačové správy

Angličtinárka zo starého gympla zbierala skúsenosti na Tenerife

Vzdelávací program Erasmus+ pod gesciou Európskej únie okrem iného dáva príležitosť študentom a pedagogickým zamestnancom stráviť určité obdobie v zahraničí vo vybranom výchovno-vzdelávacom zariadení. Účastníci takýchto stáží tak vidia iné metódy práce s mládežou.

Ilustračný obrázok k článku Angličtinárka zo starého gympla zbierala skúsenosti na Tenerife
Zdroj: Gymnázium Kukučínova Poprad

Po návrate tie najzaujímavejšie aplikujú vo svojej domovskej ško­le.

    Gymnázium, Kukučínova v Poprade v tomto projekte funguje niekoľko školských rokov. Pred pár dňami sa z týždňového pobytu v strednej škole I. E. S. La Laboral de La Laguna na ostrove Tenerife patriacom Španielsku vrátila angličtinárka zo „starého gympla“ Andrea Kozubíková. No a tu sú jej zážitky:  
Nie, nebudem klamať. Na stáž na Kanárskych ostrovoch som sa tešila aj preto, že hoci môj oficiálny pracovný program sa začínal v pondelok, letenku som mala už na sobotu. Vidina dvoch voľných dní v exotickom prostredí bola lákavá. To som však netušila, že moji hostitelia budú takí aktívni. Prakticky rovno z letiska ma odviezli na prehliadku centra mesta San Cristóbal de La Laguna na severe ostrova. Večer sme si v nádhernej miestnej gotickej katedrále vychutnali úžasný spevácky recitál miestneho študentského zboru. Začiatok naozaj ohurujúci.

     Na nedeľu mi pripravili prekvapenie – okružnú cestu po ostrove spojenú s návštevou národného parku Santiago del Teide. Nachádza sa tu aj najvyšší vrch Tenerife, Španielska i celého Atlantiku – 3718 m vysoký Pico de Teide.

     Prvý pracovný deň nového týždňa som najskôr absolvovala stretnutie s vedením školy. Riaditeľ mi  predstavil systém vzdelávania v škole a jej organizáciu. Škola má 1800 žiakov a vyše 120 učiteľov. Vyučuje sa v troch zmenách. Ranná zmena je určená pre žiakov povinného stredoškolského vzdelávania. Poobede je v škole odborné vzdelávanie podobné našim učňovským školám. Večer si do školských lavíc sadajú dospelí, ktorí si zvyšujú kvalifikáciu.

     Po prijatí u riaditeľa školy som bola na mítingu s tímom poradcov. Tí okrem učenia riešia rôzne výchovné problémy – šikanovanie i drogové závislosti, pracujú so žiakmi s poruchami učenia, správania i so žiakmi zo znevýhodneného rodinného prostredia. Na následnej pedagogickej rade riešili rôzne problémy, ktoré sa vyskytli počas predchádzajúceho týždňa.

     V utorok ma čakalo stretnutie s riaditeľom Metodického centra v La Lagune. Centrum vlastní šesť 3D tlačiarní, rôzne ďalšie prístroje, ktoré poskytujú učiteľom aj žiakom pri príprave na vyučovacie hodiny či pri vedeckej práci – programovanie a následné vytlačenie produktov, prácu na robotoch, rôznu literatúru použiteľnú na vyučovaní a podobne. Bola to naozaj veľmi cenná skúsenosť.      Tretí pracovný deň som hospitovala na vyučovacích hodinách filozofie, občianskej náuky, matematiky, angličtiny a umenia. Časť každej vyučovacej hodiny realizovala v anglickom jazyku.

    Štvrtok som začala hodinou histórie. Žiaci si pripravili zaujímavú prezentáciu o Slovensku – jeho histórii, kultúre a tradíciách, národnej kuchyni, hospodárstve. Po vyučovacej hodine ma pozvali do svojho rozhlasového štúdia, ktoré funguje v škole podobne ako naša školská televízia. Na hodine angličtiny som mala možnosť vidieť používanie programu iTools. Je zameraný na rozvoj zručností čítania s porozumením. Mimoriadne zaujímavá bola aj hodina španielčiny. Vyučujúca využila video a text, ktorý žiaci mali preštudovať doma. Celú hodinu potom s textom a videom pracovali v skupinách. Učiteľka pôsobila iba ako mediátor. Nasledovalo stretnutie sekcie anglického jazyka. Diskutovali sme o metódach a formách práce pri výučbe tohto jazyka, o systéme štúdia, skúšok, našej maturite i úrovni jazykových schopností.

     V piatok som absolvovala exkurziu do Národného parku Anaga Natural Park. Nachádzajú sa v ňom vzácne rastliny a živočíchy. Park patrí k národnému prírodnému dedičstvu.

     Pobyt v najväčšej strednej škole na Tenerife bol potvrdením významu projektu Erasmus+. Odniesla som si mnoho nápadov z vyučovacích hodín, ktoré sa budem snažiť pretaviť do praxe u nás, v starom gympli.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Gymnázium Kukučínova Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM