Jaroslav Dodok Rôzne

Anketa: Ako mladí trávia Veľkú noc?

Všetci žiaci a študenti majú počas Veľkej noci až 6 dní voľna, ktoré môžu využiť na oddych od školy, ale veľa z nich sa rozhodne navštíviť aj svojich blízkych. Pýtali sme sa, ako vnímajú tieto sviatky a čo počas nich robia.

,,Veľkú noc trávim úplne super so svojimi kamarátmi von, aj napriek nepriaznivému počasiu. A na Velkonočný pondelok chodím na návštevu k starým rodičom, " Dominik Cimerman, 16r.

,,Cez Veľkú noc som v spoločnosti rodiny a cez predlžený víkend plánujeme prechádzky do prírody. Posledné roky si užívame kruh rodiny na Ponikách, " Dominik Laitkep, 18r.

[blockquote],,Kaž­dý rok je to klasika – som doma a čakám na kupačov, potom som celá mokrá.** Vždy na mňa ušijú nejaký ,,úžasný" tajný plán, ako napríklad minulý rok, keď vyliezli na strechu a potom na mňa vyliali vodu. **Aby som si zlepšila náladu, poobede po kupačke zvyknem hrávať veľkonočný futbal, " Michela Paučová, 18r.[/blockquote]

,,Všeobecne celú Veľkú noc vnímam pozitívne, pretože je to krásny sviatok aj čo sa týka kresťanského hľadiska, aj čo sa týka zvykov, ktoré ale bohužiaľ ubúdajú každým rokom. Keďže tancujem vo folklórnom súbore, tak neznášam veľkonočný pondelok, pretože chalani folkloristi sa zvyknú dobre vyzabávať a až prehnane sa v tom vyžívajú, " Kristína Macáková, 18r.

[blockquote],,U nás doma sa tieto sviatky nejako veľmi neprežívajú. Už tri roky sa zamkneme a tvárime sa, že nie sme doma. Potom ideme k starkej na koláče (smiech), " Michaela Weissová, 15 r.[/blockquote]

//,,Pravdu povediac, ja napríklad vôbec nejak takýmto sviatkom neprikládam veľky dôraz, väčšinou deň ako každý iný. Kedže som od rodiny cez pol republiky, neslávim sviatky v kruhu najbližších a všetky sviatky skôr považujem za obchodné sviatky. V dnešnej dobe to už nieje to, čo bývalo voľakedy, keď ľudia nemali taký zhon, starosti a podobne, " //Matúš Čembalo, 23 r.

,,Veľkú noc vnímam ako najvyššie sviatky v našej Kresťanskej cirkvi. Neviem si predstaviť Veľkú noc bez toho, aby som nezažil veľkonočné obrady na Zelený štvrtok, kedy sa Ježiš presúva zo svojími učeníkmi do Gesemanskej záhrady a tam sa modlí k otcovi. V sobotu sa zas všetci zídeme u babky a pustíme sa do dobrôt. Veľkonočný pondelok doobeda chodíme s bratom a ockom polievať a vyšibať baby v našej rodine, ktoré sú spojené s návštevami. Poobede sú na rade kamarátky, " Marek Balčák, 22r.

,,Veľkonočný pondelok nemám vôbec rada a dáko špeciálne ho ani neoslavujem – nikdy nie som doma. (smiech), " Lucia Macúchová, 16r.

Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM