Monika Vengrínová Rôzne

Anonymní alkoholici aj v Poprade. Pomôžu každému, kto o to stojí

Narodeniny, meniny, výročia, oslavy rôzneho druhu, víkendové párty. Ďalej stres, problémy, smútok. To všetko sa u nás spája s alkoholom. Niekto si vypije, ale alkoholikom sa nestane. Iný zrazu zistí, že má s alkoholom skutočný problém. Hranicu možno nájsť len ťažko. Dôležitá je ale túžba prestať.

Ilustračný obrázok k článku Anonymní alkoholici aj v Poprade. Pomôžu každému, kto o to stojí
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Alkoholizmus je smrteľná choroba

Alkoholizmus je choroba a dostane sa z nej len ten, kto sa lieči. Na výber má liečenie v ústave, ambulantné liečenie alebo podporné skupiny. Tie pôsobia v mnohým slovenských mestách a pomáhajú každému, kto pomoc chce prijať. Jedinou podmienkou je túžba prestať piť.

„Cieľom takejto skupiny je združovať ľudí, ktorí mali alebo majú problém s alkoholom a chcú ostať triezvi. Je to svojpomocná organizácia. Nie je spojená so žiadnou sektou, náboženskou, ani politickou inštitúciou. Nie sme nikým dotovaní, ani podporovaní. Fungujeme len z dobrovoľných príspevkov, ktoré sa vyberajú od členov,“ predstavuje skupiny Anonymných alkoholikov Miro z Trenčína.

Tie vznikli už v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia v USA, odkiaľ sa rozšírili do celého sveta. Dnes dávajú nádej obrovskému množstvu alkoholikov. Zistilo sa totiž, že ľuďom s rovnakým problémom spoločné stretnutia pomáhajú. Pri rozhovoroch vznikajú bližšie vzťahy, jednotlivci sa navzájom podporujú a to im pomáha ostať triezvymi.

Na Slovensku je štyridsať skupín – skutočne pomáhajú

„Zvyčajne človeku pomáha už len samotné stretnutie. Väčšinou to už ani nie je o tom, čo tam počuje, ale len fakt, že tam ide je preňho akýmsi rituálom. Je to jednoducho miesto, ktoré mu pomáha, dáva mu silu byť triezvym. Často v skupinách vznikajú aj priateľstvá, keď ľudia zistia, že si pasujú aj ľudsky. Potom sa stretávajú aj ich rodinní príslušníci, chodia spolu na dovolenky, atď.,“ hovorí Miro.

Na Slovensku funguje približne štyridsať skupín Anonymných alkoholikov, medzi nimi skupiny v Poprade, v Kežmarku, v Spišskej Novej Vsi, na Prednej Hore i v Rožňave. Ich cieľom je prinášať pomoc a posolstvo, že s alkoholizmom sa dá niečo robiť. Okrem pravidelných mítingov, ako svoje stretnutia nazývajú, usporadúvajú aj celoslovenské, či medzinárodné zjazdy, vydávajú vlastnú literatúru a navzájom si pomáhajú, ako vedia. Všetci členovia dodržiavajú duchovný, nie náboženský, program dvanástich krokov, ktorý sa vo vyspelých krajinách používa aj na liečbu iných závislostí.

Úspešnosť Anonymných alkoholikov je osemdesiat až deväťdesiat percent

V skupinách sú väčšinou ľudia, ktorí už nepijú celé roky. Niekedy však prichádzajú aj takí, ktorí nepijú len dva, tri dni. A nakoľko Anonymní alkoholici spolupracujú i s liečebňami, tak do skupín prichádzajú aj ľudia po liečení. „Keď človek vyjde z liečenia, chvíľu je všetko v poriadku, ale keď nemá podporu iných alkoholikov, podporu spoločenstva, tak dosť často znova končí pri alkohole. Ono totiž nie je také ťažké prestať piť, oveľa ťažšie je vydržať. Prichádza mnoho pokušení. A alkohol je skutočne obrovský problém. Ničí rodiny, narúša vzťahy, vznikajú rozvody, deti vyrastajú v zlých podmienkach, atď. Možno sa alkoholizmus u nás ešte berie na ľahkú váhu, ale je to smrteľná choroba,“ uvažuje Miro.

A nakoľko úspešnosť protialkoholickej liečby je len desať až pätnásť percent, svojpomocné skupiny sú, dá sa povedať istotou, že tí, čo ich navštevujú pravidelne, zostanú triezvymi celý život. Percento úspešnosti je tu približne osemdesiat až deväťdesiat percent. Spoločenstvo ľudí s rovnakým problémom tak podáva závislým pomocnú ruku, možnosť vyrozprávať sa, nadviazať nové vzťahy a priateľstvá, pomáha im zostať triezvymi.

Otvorené stretnutia aj pre rodinných príslušníkov alkoholikov

V skupinách nie sú terapeuti, vedú si ich samotní, už skúsenejší členovia. Na mítingoch sa riadia pravidlami komunikácie, ktoré platia na celom svete. Jedným z najdôležitejších je, že všetko, čo na stretnutí zaznie, tam musí ostať. Samotní členovia zvyčajne nepoznajú ani svoje priezviská, predstavujú a oslovujú sa len menom.

„Stretnutia sú zamerané rôzne. Začínajú preambulou, potom sa zvyčajne rozprávame o tom, ako sa nám darí od predchádzajúceho stretnutia. Ak sa chce niekto zveriť so svojim problémom, ktorý sa nemusí týkať len alkoholu, tu má priestor. Ostatní nekomentujú, ani nekritizujú, povedia len vlastný názor, ako by to riešili, prípadne, čo robili, ak v už podobnej situácii boli oni sami. Často sa rozprávame aj o knihách, ktoré sme v rámci nášho problému čítali. Niektoré stretnutia sú otvorené, tzn., že tam môžu prísť aj rodinní príslušníci alkoholikov, ktorým alkoholizmus blízkeho človeka ruinuje život, nejakým spôsobom ich ovplyvňuje a tak hľadajú pomoc,“ dodáva na záver Miroslav.

Viac informácií sa dozviete na stránke: www.alkoholici-anonymni.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM