Tlačové správy

ANTON DANKO: Rozhovor s kandidátom na primátora mesta Poprad

Komunálne voľby sú už za rohom. Prečítajte si zaujímavý rozhovor s Antonom Dankom.

Ilustračný obrázok k článku ANTON DANKO: Rozhovor s kandidátom na primátora mesta Poprad
Zdroj: Anton Danko

Vstup do komunálnej politiky

Ako riaditeľ Správy telovýchovných zariadení som sa v 90-tych rokoch zúčastňoval na každom zasadaní mestského zastupiteľstva a tak získaval prehľad o dianí v meste. V roku 1998 ma ako zvoleného poslanca vtedajší primátor Štefan Kubík nominoval za viceprimátora. Táto funkcia mi naozaj dala veľa. Mal som čas a priestor „ohmatať“ si komunálnu politiku priamo zo zákulisia. Zistil som, čo vlastne verejná správa je, aké má špecifiká, ako to pri riadení mesta funguje. Myslím si, že každý, kto sa uchádza o post primátora, by mal predtým získať vo verejnej správe skúsenosť v nižších funkciách. Dnes tu máme napríklad kandidáta, ktorý v našom meste nežije a akože Popradčanom sa stal len na papieri pred tromi mesiacmi. Ohuruje nás úžasnými sľubmi a riešeniami, pričom skúsenosti z komunálnej politiky nemá absolútne žiadne.

Primátorom tri volebné obdobia

Rád spomínam na mestské zastupiteľstvo z môjho prvého primátorského obdobia – boli sme veľmi dobrá partia. Úspech primátora je priamo závislý na tom, aké má k dispozícii zastupiteľstvo. Malo by byť konštruktívne, nie deštruktívne. V tomto období som bol aj poslancom Národnej rady SR. Cieľom môjho vstupu do veľkej politiky bolo predovšetkým pomôcť mestu Poprad. Podarilo sa mi napr. zabezpečiť finančné zdroje na výstavbu mestskej športovej haly. V druhom volebnom období, keď som bol zároveň podpredsedom VUC v Prešove, tak mesto ľahšie získalo financie na opravu ciest a materiálno-technické vybavenie stredných škôl. V treťom funkčnom období sa nám podarilo Poprad ekonomicky zastabilizovať tak, že sme boli vzorom pre mnohé iné mestá na Slovensku.

Výborné ekonomické výsledky

Začiatok nebol ľahký, veď pri mojom nástupe do funkcie primátora v roku 2002 bolo mesto Poprad zadlžené vo výške 165 miliónov korún. Museli sme urobiť rad opatrení na zvrátenie tohto stavu – a to aj predajom prebytočného majetku, čo bola v tom čase na Slovensku bežná záležitosť. Skrátka, bolo sa treba oddlžiť a získať financie na viaceré rozvojové programy, bez ktorých by sa mesto nemohlo modernizovať a posúvať vpred. Neprajníci nám tento nevyhnutný krok vyčítajú dodnes, avšak nezávislé ekonomické hodnotenia odborníkov dávajú jednoznačne za pravdu nám. Najstaršia a najprestížnejšia svetová ratingová agentúra Moody's zaraďovala v rokoch 2009–2014 Poprad do najvyššej kategórie Aa1.sk. Každoročne sme patrili do prvej päťky najlepšie hospodáriacich miest na Slovensku. No a ešte jedno číslo na záver – pri mojom odchode z funkcie sa môj nástupca mohol tešiť z 10 miliónov eur, ktoré sme mu nechali na účte.

Prehra vo voľbách 2014

Výsledky volieb pred štyrmi rokmi boli pre mňa studenou sprchou. Moju prehru asi väčšina ľudí neočakávala. Ale zrejme to tak malo byť. Po prehratých voľbách som si všetko dôkladne zanalyzoval. Mnohí z občanov, ktorí ma mali v úmysle podporiť, sa volieb nezúčastnili. Boli si istí mojim víťazstvom. Samozrejme, hlavná vina bola vo mne. Podcenil som volebnú kampaň, ale dopúšťal som sa chýb aj v úrade, ktoré sa mi nakoniec vypomstili. Za jeden z najväčších mojich nedostatkov považujem skutočnosť, že som bol pre väčšinu občanov nedostupný, keďže mali minimum možností sa so mnou stretávať. Príliš som sa venoval práci a málo ľuďom. Dnes už viem, že to bola chyba, ktorú by som teraz neurobil.

Zdroj: Anton Danko

Štyri roky mimo politiky

Hovorí sa, že čo človeka nezabije, to ho posilní. Prežil som pekné štyri roky, kedy som si konečne našiel čas na rodinu. Mohol som chodiť pre deti do školy a škôlky, venovať sa im počas ich voľného času. Pomáhať manželke v podnikaní. Našiel som si čas na športovanie. Nabral som novú energiu, nové myšlienky, zmenil postoj k životu. Komunálna politika sa pre mňa stala uzatvorenou kapitolou. Naozaj som si už nepripúšťal, že by som sa ešte raz mohol do tejto sféry vrátiť.

Opätovná kandidatúra

Predchádzajúce roky, no najmä tento, ma začali ľudia oslovovať pri každom náhodnom stretnutí. Hovorili o tom, ako sa už nemôžu pozerať na to, čo sa v našom meste deje, resp. nedeje… Pýtali sa ma, či idem kandidovať, mnohí ma o to priam žiadali. Priznám sa, aj ja som bol rozčarovaný a sklamaný z toho, ako cestou sa mesto za ostatné 4 roky uberá. Ľudia mi naznačovali, že vo mne vidia niekoho, kto je zárukou toho, aby v Poprade opäť zavládol poriadok, disciplína a profesionalita. Veľmi ich trápia kauzy, ktorými naše mesto v posledných štyroch rokoch prešlo a neurobili mu dobrú reklamu. Občania chcú byť na svoje mesto hrdí. Časy slávy sú preč, ale nie navždy. Poprad, hlavu hore ! Je čas vrátiť sa medzi najlepších. Bude mi cťou opäť prijať dôveru Popradčanov a pracovať pre naše mesto, ktoré milujem.

Volebná kampaň

Pred štyrmi rokmi sa pod moju prehru podpísala aj veľmi negatívna, špinavá a neférová kampaň voči mojej osobe. Niektorí protikandidáti si najali ľudí, ktorí sa neštítili chodiť po bytoch a ohovárať mňa i moju rodinu tým najhrubším spôsobom. O šírení negativistických letákov ani nehovorím. Toto všetko prebiehalo aj v čase volebného moratória. Naivne som si myslel, že po štyroch rokoch takéto praktiky vymiznú a všetci kandidáti si to rozdajú medzi sebou férovým spôsobom. Nazdával som sa, že každý sa bude snažiť presvedčiť voliča svojim programom. Žiaľ, mýlil som sa ! Je pre mňa nepochopiteľné, ako dokáže volebný tím jedného z protikandidátov vyprodukovať také vedrá špiny, klamstiev a poloprávd, aké ste si mohli prečítať v letákoch distribuovaných do domácností minulý týždeň. Vôbec ich netrápi to, že ubližujú aj mojej rodine. Neštítia sa ničoho, veď ich základnou programovou tézou je osočiť protikandidáta. Za každú cenu. Za obrovského vynaloženého úsilia i peňazí. Verím však, že Popradčania sa nenechajú zatiahnuť do takýchto hier, ktorých vyústením muselo byť mnou podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Týmto vyzývam všetkých kandidátov na čestnú a férovú súťaž. Nech sa zachovajú ako ľudia, ktorí si môžu navzájom pozrieť kedykoľvek do očí. Bez úderov pod pás.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Anton Danko
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM