Dominika Pacigová Kultúra Správy

Antonovi Suchému učarovala práca s drevom: Vyrába tradičné črpáky

Drevené nádoby s uchom a vsadeným dnom sa stali symbolom slovenského salaša. Črpáky sú neopakovateľnými rezbárskymi originálmi.

Ilustračný obrázok k článku Antonovi Suchému učarovala práca s drevom: Vyrába tradičné črpáky
Foto: Dominika Pacigová

Anton Suchý sa venuje výrobe drevených črpákov, ktoré sa používali aj používajú na salašoch na pitie žinčice. Remeslo je jeho koníčkom, pri ktorom relaxuje a užíva si chvíle seniorského života.

Remeslo má zlaté dno

Jeho otec tvrdil, že remeslo má zlaté dno, a tak ho k nemu priviedol. „Otec ma dal vyučiť sa za obrábača kovov. Neskôr som si dokončil ďalšie školy. Pred tým, ako som išiel do dôchodku, pil som žinčicu na salaši. Povedal som si, že taký črpák by som mohol skúsiť vyrobiť. Našiel som kus lipového dreva, vyskúšal to a robím to do dnešného dňa,“ prezradil.

Pri výrobe črpákov relaxuje. Robí ich nielen pre svoje potešenie, ale najmä radosť druhých. „Zimy sú pod Tatrami dlhé. Nezaháľam, mám čo robiť. Na druhej strane, udrží sa ľudová tradícia,“ skonštatoval.

Zdroj: Dnes24.sk

Používa lipové i javorové drevo

Remeselných trhov i folklórnych festivalov sa zúčastňuje pomerne často. „Ak nás pozvú, radi ukážeme to, čo robíme. Niekedy inšpirujeme aj seniorov. Inokedy naša práca zaujme mladých. Myslím si, že to má zmysel,“ uviedol.

Pod Tatrami sa narodil a žije tu do dnešného dňa. Inšpiruje sa pozorovaním prírody. Jeho vlastnoručne vyrobené črpáky potešia nejedno oko. „Podtatranskú prírodu mám veľmi rád. Väčšinou využívam lipové alebo javorové drevo, ktoré sa veľmi dobre obrába a tvaruje,“ dodal.

V dielni nepracuje. Vždy si rozrobí viac majstrovských diel, ktoré postupne dotvára. V rodine by mohol mať nasledovníka. „Syn má vzťah k prírode, ale neviem, či sa dá na remeslo. Možno, keď bude na dôchodku a bude mať čas, začne sa tomu venovať,“ uzavrel Anton Suchý.

Antonovi Suchému učarovala práca s drevom: Vyrába tradičné črpáky
8
Galéria
Foto: Dominika Pacigová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM