Peter Handzuš Rôzne

Arno Puškáš bol autorom mimoriadneho horolezeckého sprievodcu

Horolezec a publicista Arno Puškáš bol osobnosťou s bohatým horolezeckým a publicistickým profilom. Dlhoročný šéfredaktor časopisu Vysoké Tatry a člen Tatranskej horskej služby zomrel pred desiatimi rokmi 9. júna.

Stále zostáva jedným z najznámejším horolezeckým publicistov. Jeho knihy Priateľstvá na lane či Horolezci v tatranských stenách sú horolezeckou knižnou klasikou. Jeho najvýznamnejším dielom je však 10-zväzková publikácia Vysoké Tatry – horolezecký sprievodca, ktorá obsahuje 3000 strán, 800 fotografií, asi 80 máp. Tvoril ju postupne 30 rokov.

Arno Puškáš sa narodil 4. februára 1925. Odmalička sa venoval športu, vynikal v plávaní i v behu na lyžiach. S lezením začal na skalkách východného Slovenska. Rodák z Košíc prišiel žiť do slovenských veľhôr v roku 1945, odvtedy sa stal známym aj ako chatár najprv v Chate pod Rysmi, potom na Kežmarskej chate. Stal sa veľkým znalcom a propagátorom horolezectva a Vysokých Tatier. Jeho obrovská aktivita sa premenila na vyše dvesto tatranských prvovýstupov, z ktorých polovicu vyliezol v zime. Mnohé jeho cesty ako napr. Pravý pilier na Galériu Ganku, platne na Ošarpance alebo JZ pilier na Volovu vežu patria do zlatého lezeckého fondu Tatier a majú veľkú popularitu. Niet prakticky doliny, kde by nezanechal so svojimi spolulezcami svoj podpis. Najvyššie vo svetovom meradle sa dostal na predvrchol Nanga Parbatu – 7910 m, pritom si vyskúšal lezenie v horstvách asi 40 krajín sveta.

Zomrel 9. júna 2001 ako 76-ročný v Poprade. Pochovaný je v urnovom háji na cintoríne v Starom Smokovci.

V ankete o najlepšieho slovenského horolezca uplynulého storočia, ktorá sa uskutočnila v roku 2001 už po jeho smrti, sa umiestnil na piatom mieste.

V marci 2009 horolezcovi Arnovi Puškášovi udelili na slávnostnom podujatí na Štrbskom plese in memoriam cenu za celoživotný prínos pre šport a uviedli ho do športovej siene slávy.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM