Správy

Asistované sčítanie je v plnom prúde: Prešovský kraj si drží chvályhodné prvenstvo

Prešovský kraj vedie v asistovanom sčítaní v rámci Slovenskej republiky. Známe je tiež to, v ktorej obci to v rámci kraja ide najrýchlejšie.

Ilustračný obrázok k článku Asistované sčítanie je v plnom prúde: Prešovský kraj si drží chvályhodné prvenstvo
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Prešovský kraj vedie v asistovanom sčítaní v rámci Slovenskej republiky.

Kde najlepšie

Podľa hovorkyne Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmíny Stauder asistované sčítanie najlepšie pokračuje práve v krajoch, kde sa predpokladalo jeho využitie pre digitálne vylúčené skupiny obyvateľov, najmä marginalizované rómske komunity a časť seniorov.

Prešovský kraj evidoval k 31. marcu po online sčítaní 82,6 percenta sčítaných.

Takmer 30-tisíc

K 17. máju sa počet sčítaných obyvateľov kraja zvýšil na viac ako 86 percent. V Prešovskom kraji sa od začiatku asistovaného sčítania sčítalo 29 993 obyvateľov, čo predstavuje 3,6 percenta.

V Prešovskom kraji je podľa Stauder zriadených 718 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 816 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 1 017 mobilných asistentov.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

„Hoci sčítanie napreduje v kraji dobre, stále tu evidujeme obce, ktoré majú podiel sčítaných obyvateľov pod 50 percent. Ide o menšie obce, ale i napriek tomu apelujeme, aby samospráva v týchto obciach konala a urobila maximum pre úspešnú realizáciu asistovaného sčítania,“ povedala Stauder.

Lomnička najrýchlejšia

Asistované sčítanie najrýchlejšie napreduje v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa, kde je nárast podielu sčítaných počas asistovaného sčítania 54,17 percenta.

Druhou najlepšou obcou je obec Nižný Komárnik v okrese Svidník, kde je nárast podielu sčítaných počas asistovaného sčítania 49,19 percenta.

Nové správy máme aj z východu:

„Prešovský kraj vedie v asistovanom sčítaní. Veľmi si vážime, že samospráva nepodcenila prípravu na asistované sčítanie a v prípade Prešovského kraja zabezpečila a vyškolila takmer 2-tisíc ľudí, ktorí pomáhajú obyvateľom ako asistenti,“ doplnila generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková.

Do 13. júna

Asistované sčítanie sa začalo 3. mája, bude trvať do 13. júna. Je určené pre každého, kto sa nemohol sčítať samosčítaním z dôvodu, že nemal prístup na internet, počítač, tablet, alebo sa nevedel elektronicky sčítať počas obdobia online samosčítania.

V druhom týždni asistovaného sčítania sa celkový počet sčítaných v Slovenskej republike zvýšil na 4 950 450 oby­vateľov, čo predstavuje takmer 88 percent.

Spolu sa od začiatku projektu asistovane sčítalo už 106 443 obyvateľov, čo sú takmer dve percentá obyvateľov SR. Sčítaniu obyvateľov predchádzalo sčítanie domov a bytov, ktoré sa konalo od 1. júna 2020 do 12. februára 2021.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM