Martin Sýkora Rôzne

Asociáciu horských sídiel Slovenska trápia cesty, kanalizácia i nezáujem

Horské mestá a obce sa stretávajú so špecifickými problémami, ktoré nemá väčšina slovenských miest. Asociácia pripravila plán aktivít, ktoré majú situáciu v horách zlepšiť.

Ilustračný obrázok k článku Asociáciu horských sídiel Slovenska trápia cesty, kanalizácia i nezáujem
Zdroj: Dnes24.sk

Asociáciu horských sídiel Slovenska (AHSS) trápia cesty, kanalizácia i nezáujem zo strany zainteresovaných. Po skončení valného zhromaždenia, ktoré sa vo štvrtok (21.6.) konalo v Liptovskom Hrádku, to konštatoval predseda predstavenstva asociácie Ján Mokoš, ktorý je zároveň primátorom Vysokých Tatier. Dodal, že AHSS pripravila plán aktivít, ktoré majú situáciu v horách zlepšiť.

Bez vody sa žiť nedá

Jednou z najvypuklejších ťažkostí je problematika verejných vodovodov a kanalizácií. Skutkový stav v horských oblastiach je podľa Mokoša žalostný.

„Nič nenasvedčuje pri dnešnom riadení a členení obcí nad 2000 a pod 2000 obyvateľov tomu, že sa stav zlepší. Na tento fakt doplácajú hlavne malé obce, ktoré pomoc potrebujú najviac,“ konštatoval Mokoš, podľa ktorého sa následky nesprávnych rozhodnutí v tejto oblasti prejavujú nedostatkom pitnej vody, nedostatočným a často skrytým havarijným stavom kanalizácií.

Pre horské sídla je podľa asociácie kľúčová starostlivosť o infraštruktúru a o komunikácie sa mestá a obce väčšinou starajú samy. Podľa AHSS by údržbu miestnych ciest v horských oblastiach s roztrúseným osídlením mali riešiť vyššie územné celky a to s každým osobitne, podľa skutočnej potreby. Problematika veľkých šeliem, najmä medveďov na Slovensku, je taktiež podľa asociácie dlhodobý problém a desiatky rokov nedošlo zo strany zodpovedných vládnych orgánov k žiadnym kvalitatívnym výsledkom.

Zdroj: TASR

Bez horskej politiky sa žije ťažko

Členov AHSS zároveň trápi, že Slovensko nemá vypracovanú horskú politiku a opatrenia a mechanizmy sú zakomponované do programu obnovy vidieka, čo je súčasťou spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie. „Problémom mnohých horských obcí bolo rozhodnutie vlády neumožniť čerpanie finančných zdrojov z programu rozvoja vidieka, čo sa stalo aj pri využití iných finančných zdrojov,“ kritizoval predseda predstavenstva s tým, že obmedzenia sú zároveň výzvou pre lepšiu spoluprácu. „Nás môže tešiť skutočnosť, že naša požiadavka zaradiť nadmorskú výšku do vzorca prerozdeľovanie dane z príjmu fyzických osôb bola zohľadnená a trvá dodnes. To je úspech, ktorý len potvrdzuje opodstatnenosť nášho snaženia,“ objasnil Mokoš.

AHSS má v súčasnosti 120 členov, valné zhromaždenie sa usiluje o rozšírenie členskej základne a zohľadnenie zvyšovania životných nákladov obyvateľov a samosprávy v horských sídlach pri tvorbe štátneho rozpočtu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM