Kultúra

Atmosféra ako vystrihnutá zo stredoveku: V Starej Ľubovni sa odohrali rytierske súboje, FOTO+VIDEO

Vrátiť sa o stovky rokov v čase a zažiť atmosféru rytierskych turnajov mali počas uplynulého víkendu možnosť návštevníci Starej Ľubovne.

Video: TASR videoservis / Zdroj: Dnes24.sk

Preniesť sa na kráľovský dvor stovky rokov dozadu, kde si rytieri merali svoje sily a schopnosti v rytierskych turnajoch, mohli návštevníci Starej Ľubovne počas oboch uplynulých víkendových dní.

Tu si v Stredovekom vojenskom tábore (SVT) počas šiesteho ročníka Rytierskeho turnaja Hector svoju zručnosť a drezúru koní zmeralo svoje sily desať nadšencov historických bojových techník.

Tak ako v minulosti, i tam sa prišli predviesť rytieri zo širokého okolia. „Boli tam dokonca účinkujúci až od Trnavy,“ uviedol štatutár spoločnosti spravujúcej SVT Pavol Kocurko.

Na tých, ktorí sa na rytierske súboje prišli počas voľných dní pozrieť, čakal bohatý program. Rytieri súťažili v disciplínach ako triafanie kopijí na krúžky, rybolov či lov diviačej zveri. Vrcholom prvého kola turnaja bola podľa Kocurkových slov disciplína, pri ktorej idú kone cvalom proti sebe a úlohou rytiera je ako prvý získať čašu s vínom umiestnenú medzi nimi. „Preverila rýchlosť a obratnosť nielen koňa, ale aj jazdca,“ vysvetlil.

Vrcholom druhého, odvetného turnaja bola podľa Kocurka disciplína, pri ktorej sa súťažiaci rytieri snažili mečom zraziť si z hlavy rodový znak.

Atmosféru rytierskych turnajov na podujatí dotvorili sprievodné aktivity. „Ponúkli sme naše animačné a historické disciplíny, ako je jazda na koni, streľba z historickej kuše alebo z luku, hod švajčiarskou sekerou,“ uzavrel Kocurko.

Rytiersky turnaj v Starej Ľubovni
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM