Monika Vengrínová Rôzne

Autor petície za omilostenie Popradčana Jozefa takú odozvu nečakal ani vo sne: Toľkoto ľudí ju už podpísalo!

Len pred pár dňami otriasol prípad Jozefa z Popradu celým Slovenskom. Otec, ktorý sa 24 rokov obetavo staral o svojho ťažko chorého syna, podľa polície mal ukončiť jeho život odpojením od prístrojov. Teraz mu hrozí až 25-ročné väzenie. Tisícky ľudí ale petíciou žiadajú jeho omilostenie.

Ilustračný obrázok k článku Autor petície za omilostenie Popradčana Jozefa takú odozvu nečakal ani vo sne: Toľkoto ľudí ju už podpísalo!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

V petícií sa uvádza, že Dominik od ôsmich mesiacov trpel detskou mozgovou obrnou, čo uňho malo za následok celkovú paralýzu a neschopnosť akejkoľvek interakcie s okolím. Jeho rodičia sa oňho starali 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Dominikov otec však podľa polície 28.septembra svojho 24-ročného syna odpojil od podporných prístrojov, čo viedlo k zástave dýchania a jeho následnému uduseniu a smrti.

Jozef bol zadržaný a bolo mu vznesené obvinenie z vraždy. V prípade preukázania viny mu tak hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov. To nenechalo chladným Jaroslava Katunského z Košíc. Ten odštartoval petíciu.

Autor petície: Bol som zdesený

„O Jozefovom prípade som sa dozvedel náhodou od mojej známej a keď som sa dopočul, aká trestná sadzba mu hrozí, bol som zdesený. Pána Jozefa nepoznám, ale prvé, čo mi napadlo, bolo spísanie petície. Som pobúrený, ako náš sociálny systém „funguje“,“ uviedol na margo vzniku petície Katunský.

Ten ani vo sne nečakal takú obrovskú odozvu a ako sám tvrdí, je rád, že sa našlo toľko ľudí, ktorí vidia spravodlivosť rovnakými očami ako on. Od 4.októbra, kedy petícia za milosť pre Jozefa vznikla, ju do dnešného dňa podpísalo takmer 15 800 ľudí a podpisy neustále pribúdajú. „To, čo pán Jozef urobil, chcelo veľa odvahy a aj keď to znie akokoľvek zle, urobil to z lásky k nemu. To, čo urobil, bolo pre Dominika obrovským vykúpením z trápenia, ktoré bolo nepretržitou súčasťou jeho života,“ píše sa v petícii.

Adresovať ju chce Kiskovi

V čase svojej smrti mal Dominik 24 rokov a, podľa slov Jaroslava, len neuveriteľných 19 kilogramov. „Ten chudák bol na dne svojich síl, spolu so svojimi rodičmi, ktorí naňho boli úplne sami. Muselo to byť veľmi ťažké,“ skonštatoval autor petície.

Petícia bude ukončená po vynesení rozsudku a následne adresovaná prezidentovi Slovenskej republiky Andrejovi Kiskovi. „Verím, že diskusia, ktorá sa mojou petíciou spustila, znova otvorí otázky ohľadom starostlivosti o dlhodobo chorých a v konečnom dôsledku Jozefa oslobodí,“ dodal Katunský.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM