Peter Handzuš Kultúra

Autori fantastických poviedok sa už môžu hlásiť do súťaže

Časopis Fantázia, organizátor literárnej súťaže Cena Fantázie, začal prijímať texty do deviateho ročníka súťaže o najlepšiu slovenskú poviedku fantastických žánrov - sci-fi, fantasy a horor.

TASR dnes o tom informoval vydavateľ časopisu Ivan Aľakša.
V predjubilejnom ročníku súťaže usporiadatelia navýšili odmeny pre trojicu najlepších autorov a do súťaže zaradili novú cenu spoločnosti Intel, ktorou bude ocenená najlepšia poviedka žánru sci-fi.
„Radi by sme videli záujem našich autorov aj o možný rozvoj a smerovanie vedy – počítačov, robotiky, vesmírnych letov, biológie, prípadne o cestovanie v čase, alebo aj ekológie,“ vysvetlil zámer organizátorov Aľakša, ktorý sa domnieva, že úbytok literatúry v tomto žánre spôsoboval nárast techniky v našom každodennom živote.
Zúčastniť sa Ceny Fantázie môžu autori s doteraz nepublikovanými poviedkami v slovenskom jazyku, s rozsahom do 30 normovaných strán. „Podstatný je zaujímavý príbeh, dobre načrtnuté postavy a hlavne fantastické ozvláštnenie. To všetko zvláda kvalitný autor aj na ploche mikropoviedky,“ vysvetlil tajomstvo úspechu Aľakša.
Najlepšiu poviedku zvolia čitatelia portálu www.kultúra.sme.sk. Tí budú môcť od októbra vyberať z piatich najlepších poviedok, ktoré určí päťčlenná porota. Prvé tri poviedky budú finančne odmenené sumou 200, 130 a 70 eur. Ďalší finalisti získajú vecné ceny a ich poviedky budú publikované v knižnom zborníku zo súťaže.
Uzávierka prijímania súťažných textov je 31. mája 2011. Všetky potrebné informácie sú dostupné na internetovej stránke organizátora.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM