Pavol Krupka Kultúra

Barokový súbor ukázal krásu starej hudby

XXXVI. ročník Popradskej hudobnej jari pokračoval druhým koncertom. V pondelok 30. apríla vystúpil v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie s pútavým programom barokový súbor Orfeo 2000 z Francúzska.

Francúzsky komorný súbor svoj program zostavil z diel skladateľov 17. a 18. storočia, na ktoré sa špecializuje. Krása starej hudby zaznela v dielach Antonia Vivaldiho, Georga Friedricha Händla, Georga Philippa Telemanna a ďalších majstrov európskeho baroka.

Umeleckým vedúcim súboru je Jean – Pierre Menuge (zobcová flauta), ktorý je profesorom honoris causa na Konzervatóriu F. Chopina v Krakowe. Ďalšími členmi súboru sú Z. Gajdošová – Branciard (barokové husle), C. Menuge (barokové husle), J. Kosciukiewicz (barokové violončelo) a E. Mrowca (čembalo).

Zuzana Gajdošová – Branciard je rodáčka z Popradu – absolventka ZUŠ na Štefánikovej ulici. Vysokoškolské umelecké štúdium absolvovala v husľovej triede prof. Bohdana Warchala. Od roku 2005 umelecky a pedagogicky pôsobí vo Francúzsku.

Okrem tejto skutočnosti a nevšedného umeleckého zážitku, odmeneného dlhotrvajúcim potleskom, priniesol popradský koncert aj ďalšiu pozoruhodnosť. Bola ňou kópia vzácneho a umelecky spracovaného čembala zo 17. storočia, ktorú vyrobil sám umelecký vedúci súboru a galantný milovník francúzskeho baroka Jean – Pierre Menuge.

Vo videu znie tretia časť Concerta Williama Babella (podrobnosti vo fotogalérii).

//Zdroj: /…poprad.sk///

Prečítajte si aj: http://www.poprad24.sk/clanky?…

Barokový súbor ukázal krásu starej hudby
1
Galéria
OrfeoPHJ
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM