Peter Handzuš Rôzne

Batizovce: Z obce je vraj najkrajší výhľad na Tatry

Podtatranská obec Batizovce v popradskom okrese sa rozprestiera na južnom úpätí Vysokých Tatier a je charakteristická výhľadom na panorámu slovenských veľhôr.

Ilustračný obrázok k článku Batizovce: Z obce je vraj najkrajší výhľad na Tatry
Zdroj: TASR

V súčasnosti má približne 2300 obyvateľov a prvá písomná zmienka o obci je z roku 1264, pričom miestny rímskokatolícky kostol bol postavený ešte o čosi skôr.

Obec v 16. storočí vlastnila rodina Mariássyovcov, ktorá sa zaslúžila aj o najväčší rozmach dediny. Obyvatelia sa tu v minulosti zaoberali najmä poľnohospodárstvom, lesnými prácami, pálením uhlia, chytaním pstruhov, hrnčiarstvom, výrobou maľovaných truhiel či tkaním ľanového plátna. Za najhoršie obdobie v obci považujú roky 1889 a 1890, kedy tu vlna požiarov zničila 80 hospodárskych budov a 24 domov.

Najkrajší výhľad na Tatry

Dnes sa táto dedina stále viac a viac rozvíja, o čom svedčí aj fakt, že za posledných desať rokov tu stúpol počet obyvateľov o približne 300. Je predpoklad, že ľudí bude ešte pribúdať, keďže je v obci všetko pripravené na výstavbu 64 nových domov.

Miestni obyvatelia sú hrdí aj na svoje tradície, ktoré sa usilujú prostredníctvom rôznych kultúrnych aktivít prezentovať. Ročne sa tu koná približne 20 rôznorodých podujatí, pričom medzi najznámejšie patrí veľkonočná akcia Gúľaj sa vajíčko na kvetnú nedeľu.

Na sviatok Troch kráľov zase miestni zástupcovia Matice slovenskej organizujú Kúdelnú izbu a novým podujatím je od minulého roka aj júnová súťaž vo varení tradičných pirohov. Stále živou tradíciou je aj chodenie so straškom vždy na posledný fašiang.

„Tým, že poloha Batizoviec je taká aká je, že sme vlastne prístupová cesta do Tatier, tak najkrajší výhľad na ne je práve z našej obce. To potvrdili nielen mnohí návštevníci, ale aj umelci. Veľa obrazov Tatier totiž vzniká z lúk, ktoré sú nad Batizovcami, resp. medzi Gerlachovom a Batizovcami, pretože tam je krásne rozvinutá tá panoráma Tatier,“ upozornil starosta obce Ivan Čičmanec.

Obec dýcha históriou

Medzi najznámejšie historické pamiatky tu patrí už spomínaný rímskokatolícky kostol Všetkých svätých z prvej polovice 13. storočia.

„V roku 1967 boli v interiéri tohto kostola objavené aj neskororománske fresky,“ zdôraznil starosta. Kostol bol barokizovaný v rokoch 1764 až 1767, hlavný ambitový rokokový oltár Panny Márie a bočný oltár sv. Jozefa a sv. Dizmasa pochádzajú z roku 1776.

Ďalšou pamiatkou je zrekonštruovaný barokový kaštieľ, ktorý je bývalým sídlom rodiny Mariássyovcov. Postaviť ho dal v roku 1756 František Mariássy so svojou manželkou, začiatkom 20. storočia ho však rodina predala. Koncom 60.-tych rokov minulého storočia sa tu postupne začala písať história sociálnej starostlivosti, dnes kaštieľ ako aj hospodárska budova slúži pre Centrum sociálnych služieb Domov pod Tatrami.

Okolie obce je vhodné pre šport

V okolí obce je veľké množstvo cyklotrás, ktoré občania využívajú najmä v teplejších mesiacoch, v zime sa zase menia na trate pre bežeckých lyžiarov.

„Pri príležitosti oslavy dňa detí sa u nás koná Júnová cykloparáda, kedy sa všetci vozíme na bicykloch, je to taká milá akcia, minulý rok sa na nej zúčastnilo niekoľko desiatok rodín,“ dodáva Čičmanec.

Tradičný je podľa neho aj spoločný výstup Batizovčanov na Batizovské pleso vo Vysokých Tatrách.

Tradície v Batizovciach nevymiznú. Históriu začínajú objavovať aj mladí
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM